Състоянието на пострадалото в болница „Софиямед” бебе е стабилизирано
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2015 20:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Състоянието на пострадалото в болница „Софиямед” бебе е стабилизирано

/КРОСС/ Състоянието на пострадалото в болница „Софиямед" бебе е стабилизирано. Всички жизнени показатели на момиченцето са под контрол, заяви началникът на Клиниката по неонатология в болница „Токуда" д-р Радка Масларска в интервю за БНР.

Детето е прието в болница „Токуда" на 18 април вечерта с висока температура, тежка анемия и оток на главата, разказва д-р Масларска: „Това, което беше по-важно - видяха се множество контузионни огнища в мозъка, което състояние вече директно застрашаваше живота на Никол".

„Към момента има подобрение на неврологичния статус на детето, храни се самостоятелно, но е рано да се прави оценка на късните усложнения. Въпреки това шансовете то да се оправи напълно са налице. Нашите надежди са такива и целият ни екип работи в тази насока, детето да продължи своето нормално развитие. На един по-късен етап ще може да се даде далечна прогноза", посочва д-р Игова.

Директорът на болницата д-р Явор Дренски коментира, че за случилото се с четиридневното бебе вина има и здравната система у нас: „Държавата съвсем отговорно да намери средства да покрие нуждите за здравеопазването към момента, за да се успокои системата и не да се опитват изкуствено да затрудняват достъпа на пациентите до лечебните заведения, като лимитират дейността. Това е едно допълнително напрежение, което се наслагва върху медицинските екипи. Те са принудени да мислят не само за пациентите, а дали утре ще имат заплати?"