Западът води примитивна политика
Секция: Интервюта
28 Април 2015 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Западът води примитивна политика

/КРОСС/ Интервю с бившия посланик на Полша в СССР и Русия Станислав Чосек.

- В сво­ите мемо­ари вие писахте, че често сте въз­действали върху тона на изказва­ни­ята на пол­ски и руски поли­тици. Да не би посла­ни­кът да е играл ролята на цен­зор, смек­ча­ващ нравите?

- Ако аз се бях огра­ни­чил един­ствено с ролята си на меха­ни­чен рет­лан­сла­тор, бих разпа­лил полско-​руска война. Когато въз­ни­кваха конфликтни ситу­ации, двете страни започ­ваха да разго­ва­рят на нелицепри­я­тен език. Те спе­ци­ално под­би­раха обидни изрази. Няколко пъти ги смек­ча­вах, тъй като смя­тах, че няма сми­съл да се нажежава ситу­аци­ята. Не лъжех, не препра­вях, а само обли­чах офици­ал­ната позиция в думи, които да не оскър­бя­ват никого. Пол­ската и рус­ката дипло­мация тогава бяха млади, а поня­кога и заядливи.

- По какъв повод бяха тогава основ­ните сблъсъци?

- По повод извеж­да­нето на войските от Полша напри­мер. Колко заплахи, колко демон­страции на сила. Тогава ние - воен­ните и поли­тиците - си връщахме заради годи­ните на зави­симост. По-​късно ми беше забавно как нашите поли­тици се хва­леха, че те са извели съвет­ските войски. Това е глупост - това напра­виха самите рус­наци по дого­во­ре­ност с аме­ри­канци. Двамата вла­сте­ли­ните на бипо­ляр­ния свят - Михаил Гор­ба­чов и Джордж Буш - на кораб край брего­вете на Малта, решиха, че еди­ният ще изведе войските си, а вто­рият ще му помогне. Пър­вият сега има пре­тенции, че Западът го е излъгал и не го е приел в своето семейство. Така продължава да мисли рус­кият елит. В това има нещо вярно.

- Това разо­ча­ро­ва­ние ли заложи фун­дамента на съвремен­ния конфликт между Запада и Русия?

- Така ми се струва. Ние на Запад под­хож­даме към рус­ката тема пре­ка­лено опро­стен­че­ски. Пол­ската външна поли­тика не изглежда по-добре.Съветският съюз се разпадна заради нера­бо­то­спо­соб­но­стта на системата. Западът се бореше с нея, но не оча­кваше пада­нето на колоса.

- Нямаше идеи какво да се прави по-​нататък ли?

- Нямаше. Нито на Запад, нито в Русия. Аз виждах как се разпада Съвет­ският съюз отвътре.Беше при­ета един­стве­ната, про­тежи­рана от све­тов­ния капи­тал нео­ли­бе­рална концепция. При нас тази отрова, благо­да­ре­ние на Балце­ро­вич, подейства оздра­ви­телно, но ние бяхме в други усло­вия. Аз каз­вах на рус­наците: вашата ситу­ация се отли­чава от пол­ската. При нас земята беше соб­стве­ност на селя­нина, имаме силна като­ли­ческа църква, „Соли­дар­ност" защи­таваше реформите. И Полша тръгна напред. Имахме отлични резул­тати. В Русия при­саж­да­нето на органи не успя. Ста­ваха страшни неща - не се изплащаха заплати, пен­сии. Държа­вата беше заплашена от пълна параза и дори от тери­то­ри­ално разпа­дане. Да не забра­вяме, че ста­ваше дума за държава с ядрено оръжие.
Всичко завърши с факта, че държав­ното имуще­ство попадна в ръцете на малка група бога­таши. При Елцин беше съз­да­дена олигар­хична и пре­стъпна система. За щастие, Путин обузда олигар­сите, за което аз го ценя. Той ги под­чини на държа­вата. Обрат­ното стана в Украйна, където олигар­сите са яхнали държа­вата. Русия обаче изпусна много време - цените на енерго­ре­сур­сите тръг­наха нагоре, стра­ната беше обхва­ната от леност... Щом имаме пари, защо да се затруд­ня­ваме със сложни реформи?

- Вие имате ли нещо руско?

- Не.

- В този каби­нет виждате ли няка­къв съвреме­нен руски пред­мет - компютър, телефон?

- Не. Това е про­блемът на Русия. Скъпо и несъвременно про­из­вод­ство. Вед­нъж Елцин ми подари писалка и каза: „Наша е." Аз поглед­нах внима­телно - беше напи­сано „Made in Japan". Те изпус­наха много време... Преди година Путин каза на своето пра­ви­тел­ство - форму­лата на ръста, опи­раща се на енерго­ре­сур­сите, е изчерпана. Те имат всички възмож­но­сти да про­из­веж­дат всичко, как­вото поис­кат. Инте­лек­ту­ални, физи­че­ски ресурси, голям и пре­кра­сен народ. Те могат бързо да разцъф­нат. Про­блемът е там, че на Изток властта винаги про­из­хожда от Бога или царя. Отка­кто Ста­лин инду­стри­а­ли­зира стра­ната, нищо не е напра­вено. В Русия държа­вата издържа 100 000 души. На Запад твор­че­ското начало, кон­ку­ренци­ята, инди­ви­ду­а­лизмът в съче­та­ние с демо­краци­ята съз­да­доха средна класа. А в Русия? Пре­красни про­из­ве­де­ния на изку­ството, кул­ту­рата, духов­но­стта, но нищо мате­ри­ално, което да пора­зява. Русия трябва да се пре­устрои от самите основи, защото тя стои на лош фундамент.

- За това би била необ­хо­дима рево­люция. С под­крепата на Путин ли?

- Ако той поиска да направи пре­об­ра­зо­ва­ния, за тях ще има шанс. В Русия реформите ста­ват само тогава, когато про­из­ли­зат отгоре. С огром­ната си обще­ствена под­крепа Путин би могъл да стане добър инструмент за това. С него е необ­хо­димо дого­ва­ряне. В про­ти­вен слу­чай наи­стина ще се наложи да се прави рево­люция - да се отнеме от олигар­сите всичко и да се започне отна­чало. С кръв и насилие...

- Виждате ли благопри­ятно от наша гледна точка реше­ние за Русия?

- То е тол­кова про­сто и оче­видно, че дори ми се струва наивно. Осо­бено когато се налага да разго­ва­ряме с Русия не пред­метно, а с езика на санкци­ите. Необ­хо­димо е обаче при това положе­ние на нещата да съз­да­дем нова система. Аго бях вла­сте­лин на света, щях да при­зова: „Володя, нека да се дого­во­рим. Аз ще ти помогна да съз­да­деш в Русия средна класа, а тя ще ти съдейства да съз­да­деш без­опасна за теб пра­вова система, ще стане двига­тел за про­из­вод­ствена актив­ност на граж­да­ните, основа за благо­ден­ствие на тво­ите съо­те­че­стве­ници. Такава все­обща актив­ност не е поз­во­ля­вал нито един цар, гене­ра­лен сек­ре­тар или пре­зи­дент, това е истин­ско пре­диз­ви­ка­тел­ство. Ако ти дам пари, ще ги изяде корупци­ята или ти ще ги изхар­чиш за ракети, затова ще дам сред­ствата на бан­ке­рите на сво­ите инсти­туции, а те ще ги използ­ват за пряка помощ на рус­наците, които ще се решат да действат самостоятелно."

- А ако биз­не­сът не потръгне?

- Какво да се прави. С нещо трябва да се започне - спо­ред изслед­ва­ни­ята 80% от рус­наците не се реша­ват да рабо­тят за себе си. Те се страху­ват, че всеки чинов­ник може да им вземе всичко, да ги вкара в затвора. Помня как в Москва при Гор­ба­чов отме­ниха ико­номи­че­с­ките забрани. Градът момен­тално въз­кръсна. Улиците се пръс­каха от търго­вия, но вме­сто в този търгов­ски хаос да бъде въве­ден ред, държа­вата разгони хората. Рус­кият народ има жела­ние, но трябва да се съз­да­дат усло­вия, да се даде шанс. Когато хората пре­ста­нат да се страху­ват, те сами ще съз­да­дат сред­ната класа, ще действат на свой риск. Само така в Русия могат да бъдат при­ве­дени в движе­ние онези грамадни резерви, които се крият в хората. Иначе тя ще остане импер­ска, великодържавна.

- И опасна?

- И опасна. Това е страна, в която има пре­красни хора. Колко при­я­тели имах там! А как умеят да се над­сми­ват над себе си. Лошите струк­тури обаче осво­бож­да­ват у тях лоши инстинкти. Тряб­ват им други рамки. Западът, в това число и Полша, водят при­ми­тивна поли­тика - даваме на рус­наците онези рамки, които сме съз­дали за нас. В Ирак и в Афга­ни­стан се убе­ди­хме какво озна­чава да наложиш сво­ите рамки там, където няма шанс хората да се при­спо­со­бят към тях. Ние се навою­вахме, но с тези рамки полу­чихме удар в челото и напра­вихме само бели. Извест­ният ико­номист Джефри Сакс, който беше автор на плана за Русия, призна, че нео­ли­бе­рал­ната концепция е била непод­хо­дяща за нея.

- Не ни ли плашат пре­ка­лено пол­ските поли­тици с Русия? Много поляци спо­де­лят тех­ните опасения.

- Аз имам пре­тенции към нашите поли­тици заради това, че обръщайки се към Брюк­сел и към Вашинг­тон, каз­ват: „Боже, вижте каква страшна муцуна има тази мечка, какви ужасни зъби и нокти, колко лошо вони устата й." Добре, ние се страху­ваме от тази мечка и имаме това право, в това число и исто­ри­че­ско. Не е достатъчно обаче тази мечка да се вкара в бър­логата, защото тя може да се върне и да стане още по-​опасна. Налага се да живеем редом с нея. Необ­хо­дима е активна поли­тика. Русия не е Гърция. Това е мощна ико­номика. На нея са й необ­хо­дими долари, за да зара­боти с пълна сила. Общу­вал съм с ико­номи­сти, които каз­ват, че на Русия й трябва много по-​малко, откол­кото на Гърция, макар че там спа­ся­вахме не тол­кова Атина, кол­кото нем­ските банки.
Чувах, че ме нари­чат съвет­ски агент. Всеки опит да имаш друг възг­лед, да се отдръп­неш от поли­ти­ката на бичу­ване на Русия среща такава реакция. Нека обаче да поглед­нем про­блема по-​широко - и нашата съвест не е съв­сем чиста. Ние, Западът, можехме да помогнем на Русия отдавна. Не ни стигна фан­та­зия след разпа­да­нето на Съвет­ския съюз да действаме разумно на Изток. Русия на Елцин беше отво­рена за това. И сега обаче, въпреки рус­ките дръзки думи и действия, е необ­хо­димо да се дого­во­рим, да склю­чим сделка, макар да не е най-​подходящият момент. Путин оспо­рва аме­ри­кан­ското лидер­ство и казва, че едно­по­ляр­ната система ще доведе до ката­строфа, че светът трябва да се устрои по друг начин.

- Как?

- Меч­тая САЩ, ЕС и Русия да се окажат в един идеен и поли­ти­че­ски лагер. Боя се само от едно. Вед­нъж седях в сту­диото на канал TVN по време на реч на Обама пред кадети и тряб­ваше да комен­ти­рам всичко. Пре­смет­нах, че той няколко десетки пъти повтори „лидер­ство", „нашето лидер­ство", „аме­ри­кан­ското лидер­ство". Това раз­дразни дори и мен. Бих искал сам да участвам в реша­ва­нето на въпроса кой е моят лидер, а не да слушам посто­янно това от пре­зи­дента на САЩ. Рус­наците побес­ня­ват от такива думи. Опасно е раз­де­ля­нето на две враж­дебни една на друга циви­ли­за­ции. Путин казва на Запада, че истин­ските корени на човеш­ките цен­но­сти са на Изток, а в САЩ и ЕС хората са полу­дели от пре­ка­лено потреб­ле­ние. Той повтаря, че рус­ките иде­али и идео­логия са по-​добри. А на Запад - гейове, лес­бийки, морално раз­ложе­ние, урав­ня­ване на доб­рото и злото... Всичко това е опасно. А ние с рус­наците имахме общи цен­но­сти. Живеех в Москва и не се чув­ствах като чуж­де­нец. Имаме сходни реакции, дори се оби­ждаме в иден­тични ситу­ации, смеем се на едно и също, а за това е нужен общ кул­ту­рен код.

- Между рус­наците и укра­инците също има много общо.

- Ето защо смя­там, че Западът извърши голяма грешка. Не тряб­ваше да се пла­нира пол­ски или литов­ски сце­на­рий за при­съе­ди­ня­ване на Украйна към Евро­съюза. Към този про­блем тряб­ваше да се под­ходи, като към опе­рация по раз­де­ляне на сиам­ски близ­наци. Гово­рехме за лини­ята на раз­кол на Украйна по много­ве­ков­ната гра­ница на религи­ите - пра­во­сла­ви­ето и като­лицизма. Украйна, осо­бено източ­ната й част, се е срас­нала с Русия, отноше­ни­ята там про­ни­кват вза­имно. Опе­раци­ята изис­кваше тънки инструменти, грижа за съд­бата на двамата братя. А ние какво напра­вихме? Крещяхме (най-​силно Полша), че няма да разго­ва­ряме с Русия за Украйна. И какво постиг­на­хме? Каз­ваме, че това не можело да се пред­види. А тряб­ваше. Това е наша грешка. Не обви­ня­вам никого, ние сами си го напра­вихме. Не защи­тавам и Путин, но него­вата реакция беше по-​следваща.

- Може ли Украйна да си върне Крим?

- Ситу­аци­ята с Крим не е същата, както с укра­ин­ския Изток. Много пъти съм бил в Крим и при­зна­вам, макар това да звучи не осо­бено поли­ти­че­ски коректно, че не се чув­ствах в Украйна.

- Ще завършите ли с нещо оптимистично?

- Ние нямахме идея - и на Запад, и в Полша. Нека тази идея стане опитът да се въведе разумен ред в най-​близкия ни свят и на първо място - да се подоб­рят отноше­ни­ята ни с Русия. Рус­наците биха тръг­нали към това, само трябва да уважа­ваме тях­ната спе­ци­фика. Но това вече не е задача за мен, а за мла­дежта, за новото поколение.

В. Русия днес - Россия сегодня