Професор от Калининград допуска, че човечеството живее в ”Матрица”
Секция: Наука
28 Април 2015 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Професор от Калининград допуска, че човечеството живее в ”Матрица”

/КРОСС/ „Не твърдя, че живеем в мат­рица. Про­сто нау­ката отдавна настигна фан­та­сти­ката", казва про­фе­сор Артьом Юров, спе­ци­а­лист по тео­ре­тична физика от Бал­тийския феде­ра­лен уни­вер­си­тет „И.Кант".

„Всеки, който е гле­дал извест­ните холи­вуд­ски филми „Мат­рицата" и „13-​ти етаж", се е замис­лял: „Дали е луд?" Същото нещо си е мислил и фило­софът от Оксфорд Ник Бостръм. Към 2003 година той стига до извода, че ние живеем не по-​малко от 33% в „мат­рица", раз­каза док­торът на физико-​математическите науки про­фе­сор Юров.

Той предпо­лага, че нашата реал­ност напълно може да бъде компютърен модел, както в кул­то­вата фан­та­стична три­логия „Мат­рицата". „Защо е тол­кова висок процентът? Защото само три вари­анта са възможни. Първо - невъзможно е да се съз­даде такава симу­лация. Второ - възможно е да се съз­даде, но нашите потомци едва ли ще тръг­нат да се занима­ват с такава глупост. Трето - такива симу­лации са възможни и такива ще има още много и много. Но светът е само един, а това озна­чава, че ние по-​скоро се нами­раме в такава симу­лация, а не в реал­ния свят", пояс­нява Юров.

Любопит­ното е, че към тази идея доста сери­о­зно са се отнесли трима физици от Герма­ния: Силас Бин, Зохре Дауди и Мар­тин Савидж.

„Те дори тестваха тази идея. Ако живеем в компютърна симу­лация, значи всичко нао­коло е циф­ров свят, построен от малки пар­ченца - пик­сели. Най-​малкото пар­ченце се отли­чава с много висока енергия. Може да се опре­дели дали има такива пар­ченца в реал­но­стта, наблю­да­вайки висо­ко­е­нергий­ните кос­ми­че­ски лъчи. Те дори успяха да открият явле­ние - „изрязване в спектъра на висо­ко­е­нергий­ните кос­ми­че­ски лъчи". Този ефект бе изве­стен преди като „изрязване" на Грай­зен - Зацепин - Кузмин" - изрязване на спектъра в областта на пре­делно висо­ките енергии. Но никой не е мислил, че това може да бъде свър­зано с мат­рица", раз­казва физи­кът от Калининград.

Днес съще­ству­ват множе­ство тео­рии, потвър­жда­ващи, че чове­че­ството оби­тава мат­рица. Такава е и вер­си­ята за пара­лел­ните све­тове, както и антроп­ният принцип, а също и сри­во­вете в еже­днев­ния живот нещо като дежавю и други раз­лични чудеса. И всички тези тео­рии не се опро­верга­ват, но и не нами­рат потвър­жде­ние. Ако си при­пом­ним исто­ри­ята на древна Гърция, още Пла­тон е каз­вал, че окол­ният свят е нереален.

Знаме­ни­тият филм „Мат­рицата" е заснет от бра­тята Уашов­ски през 1999 година. Кино­лен­тата показва бъдеще, в което реал­но­стта, съще­ству­ваща за пове­чето хора в действи­тел­ност, всъщ­ност е симу­лация от типа „мозък в колба". Тази симу­лация е съз­да­дена от умни машини, за да под­чини и усмири чове­че­ството във времето на топ­лина и елек­три­ческа актив­ност на телата им, използвани от маши­ните в каче­ството на източ­ник на енергия.

Раз­би­райки за това, хакерът с пря­кор Нео се озо­вава забър­кан в бунт срещу маши­ните, в който също така са въвле­чени и други хора, осво­бо­дили се от „света на сънищата" и излезли в реал­но­стта. Иде­ята на филма „Мат­рицата" до голяма степен въз­про­из­вежда пла­то­но­вия мит за пеще­рата, който спо­ред Сократ, в едно от тъл­ку­ва­ни­ята е въплъ­тена иде­ята за солип­сизма. Филмът съдържа множе­ство препратки към киберпънк и хакер­ска суб­кул­тура, фило­соф­ски и религи­озни и осо­бено гно­стични идеи. В „Мат­рицата" активно се използ­ват мотиви от все­из­вест­ната при­казка „Алиса в стра­ната на чуде­сата", от пове­стта „Про­фе­сия" на Айзък Азимов, от романа на Артър Кларк „Гладът и звез­дите", раз­лич­ните хонг­конг­ски екшъни и аниме.

Както твърди сайтът kantiana​.ru, „Артьом Юров е спе­ци­а­лист по тео­ре­тична физика, кос­мо­логия, тео­рия на интегри­ру­емите системи, по тео­рия на физи­ката на висо­ките енергии, док­тор на физико-​математическите науки. Проф. Юриев е един от водещите спе­ци­а­ли­сти в света в най-​бурно раз­ви­ващите се раз­дели на физи­ката, постиже­ни­ята в които, дори сред спе­ци­а­ли­стите, се смя­тат за дело на далеч­ното бъдеще. Въпреки това през послед­ните 10 - 15 години се случи каче­ствен про­бив в раз­би­ра­нето на най-​фундаменталните физични и дори фило­соф­ски основи на струк­ту­рата на Все­ле­ната: „тъмна енергия", „машини на времето", „антропен принцип", „аргумент за края на света" и други./в. Русия днес - Россия сегодня