М. Миков: Начело на държавата стои човек, който последователно разединява обществото
Секция: Коментари
28 Април 2015 17:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
М. Миков: Начело на държавата стои човек, който последователно разединява обществото

/КРОСС/ „С всеки следващ Консултативен съвет при Президента възникват все повече въпроси, отколкото общи позиции и отговори. Така беше и по въпросите с бежанците, ситуацията в Източна Украйна, кризата около КТБ - все ключови за развитието на България въпроси, по които всички имахме надежда, особено в началото, Президентът да изпълни ролята си на обединител на нацията", заяви председателят на БСП Михаил Миков във Фейсбук-коментар за заседанието на КСНС при държавния глава в понеделник. 

„Тази надежда, поне за мен, стана съвсем напразна с вчерашното заседание на Консултативния съвет. Вместо нея, остана огорчението, че начело на държавата ни стои човек, който последователно разединява обществото и се явява изразител на интереси, чийто генезис той пази в тайна точно толкова, колкото и стенограмите от разговорите за КТБ или пък ангажиментите, които е поел или отхвърлил в Уелс през септември миналата година", отбелязва лидерът на социалистите.

„Няма как да не сме обезпокоени, когато Президентът се застъпва за това България да бъде принудена да отделя непосилните 2% от своя брутен вътрешен продукт за въоръжаване и превъоръжаване. Странно е това искане, когато си спомним за уверенията, че 16-милиардният заем няма да се използва за закупуването на военна техника. Откъде ще се отделят тези пари?

И защо да се използват за изтребители и радари, а не за образование, здравеопазване, увеличаване на пенсии и трудови възнаграждения, стимулиране на раждаемостта и интегриране на изключените групи от населението?

Мислите ли, че само по себе си наливането на милиарди във военна техника ще подобри социалните условия в армията и ще я направи по-привлекателна за младите хора, които търсят професионална реализация? Аз мисля, че не. Защото няма значение колко е модерен танкът, в който извършваш учения, ако нямаш достатъчно пари за образование на детето си и здравето на родителите си.

Тук няма да се спирам на юридико-политическото безобразие и противоконституционността на това един орган, който не носи политическа отговорност, да взема решения по същество за структурата на бюджета за 10-15 години напред. Защото, ако за днешната управляваща коалиция превъоръжаването е приоритет, то сигурен съм, ще дойде време, в което ще имаме правителство, което ще сложи акцента върху здравеопазване, образование, култура и политика за икономически растеж и повишаване на доходите. И не е справедливо днес да се вземат решения, които отнапред да ограничават такова правителство в намеренията му.

Някои коментатори казват, че политическият елит се е обединил около визията на президент и правителство за увеличаване на бюджета за отбрана по предложения вчера начин. Без да анализирам истинското значение на думата „елит" и интерпретацията й в този контекст, отказвам БСП да е част от такъв елит, който е взел това решение".