Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация
Секция: Интервюта
02 Май 2015 16:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Стрелча: Маршал Жуков е най-грандиозният военноначалник в човешката цивилизация

Интервю на ИА КРОСС с Иван Евстатиев, кмет на град Стрелча и член на Национално движение „Русофили"

 

Как се роди идеята в град Стрелча да има паметник на маршал Жуков?

Когато дойдох в Стрелча през 2011 година, тогава се навършиха1330 години от създаването на българската държава, аз бях в посолството на Монголия. Докарах /.../ и направих паметник на Аспарух. Следващата година, за 250 години от написването на „История славянобългарска" и 290 години от рождението на Паисий, паметник на Паисий. Следващата година направихме паметник на полковник Тимирязев, който е освободил Стрелча. След това - за 165 години на Ботев, който е казал, че стрелчани са надъхани от републикански дух и революционни идеи. Миналата година - на Кирил и Методий. Тогава правихме 170 години на светско образование в Стрелча и 70 години гимназия. Тази година се навършиха 70 години от победата над хитлерофашизма - направихме паметник на най-грандиозния военноначалник в човешката цивилизация, според нашия екип и лично от мен, и направихме бюст паметник на Жуков.

Лесно ли бяха събрани средствата за монумента на маршал Жуков?

Всички паметници се правят само с дарения, без една стотинка от общинския бюджет. Не е лесно нищо в събирането на средства. Че това се прави лесно, просто се лъже. Всичко е с много нерви, изключително напрежение, но това, което съм го казал - става.

Смятате ли, че в България трябва да има повече паметници на руски герои?

Трябва да има, защото тези жертви, които са дадени от тези войници от Съветската армия и въобще от антихитлеристката коалиция - над 60 млн. жертви... Това говори за нещо друго - че трябва тази памет да се зачита, и второ - да не се допусне повече да има война. И отношението към Русия да е еднозначно, това, което те заслужават. Над 27 млн. жертви да се дадат в тази нечувана война, това говори за много неща - за изключителен героизъм, себеотдаване и желанието и амбицията колкото и да е било тежко времето на тогавашното съветско ръководство и военно ръководство на бившия Съветски съюз, на тази изключителна империя, да има мир вече 70 години в света.

Да очакваме ли от вас още паметници в Стрелча?

Докато бях кмет на Пазарджик, съм направил 17 паметника и бюст паметници, и все по такива поводи. Тук съм направил шест за тези четири години. Не зная в България и въобще в света, може би за Гинес трябва да се боря, не зная някой да е направил толкова паметници сам.