Без военна техника на парада за Гергьовден, заради липса на пари
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2015 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без военна техника на парада за Гергьовден, заради липса на пари

/КРОСС/Тази година на парада за Гергьовден няма да има военна техника. Ще има само пехотински марш, в който ще дефилират представителни блокове от видовете въоръжени сили, Военната академия, военните училища и гвардията.

Близо 1050 военни ще набиват крак по жълтите павета на бул. „Цар Освободител". Докато звучи националният химн, ще проехтят 20 артилерийски салюта. Командващ парада ще е командирът на Сухопътните войски ген. Андрей Боцев. В почетния караул пред „Дондуков 2" е включена и първата жена гвардеец ефрейтор Гергана Иванова, пише "Преса".

Вместо да видят танкове и изтребители, гражданите ще могат да разгледат фотоизложба, посветена на победите ни във войните. Заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на техниката в парада няма да се включат бойни машини.

По традиция над София ще прелети един боен хеликоптер Ми-17, който ще развее родния трибагреник. Любопитните да разгледат военна техника ще могат да го направят в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за празника. Там те ще могат да опитат и емблематичната за войската ни боб чорба, сготвена от опитни армейски готвачи.

Честванията започнаха вчера с концерт на Ансамбъла на въоръжените сили в Борисовата градина в София. Днес във военноисторическия музей се открива изложбата „Нямах оръжие. Имах раница и статив", посветена на 100 години от Първата световна война. В нея са включени над 400 произведения на 50 български художници.

На 5 май в зала „Арена Армеец" ще се състои музикален парад. В него освен оркестрите на гвардията, пехотата, ВВС и ВМС ще се включат и армейски ансамбли от Румъния и Гърция. Ще има и лазерно-светлинно шоу. Ще пеят Орлин Горанов и популярната рок група „Кикимора" с най-известния по света наш китарист Николо Коцев, свирил с „Би джийс". Входът е свободен. Спортното министерство е предоставило на военните сградата безвъзмездно.

По случай празника си армията вече е организирала и фотоизложба „Преживяното в три войни". Тя може да бъде разгледана до 14 май в пространството пред Министерството на отбраната и Народния театър „Иван Вазов". Посветена е на три годишнини - 130 години от Сръбско-българската война, 100 години от влизането на България в Първата световна война и 70 години от края на Втората световна война.

Затварят центъра на София за празника

Заради парада на Гергьовден Столичната община въведе ограничения за влизане, престой и паркиране в центъра на София. На практика цялото каре между булевардите „Левски", „Княз Ал. Дондуков" и „Цар Освободител" ще бъде затворено за автомобили. В отсечката на ул. „Княз Александър I" между ул. „Съборна" и бул. „Цар Освободител" ще бъдат разположени дежурни линейки.

Заради тържествения прием и коктейл от 20 часа до приключване на мероприятието на 6 май 2015 г. ще бъдат забранени престоят и паркирането на ул. „Милин камък" между бул. „Джеймс Баучер" и бул. „Свети Наум" в района на резиденция „Лозенец".

Дефилирането на знамената реликви и бойните знамена ще се извърши от 9,25 до 9,45 часа на 6 май 2015 г. по следния маршрут: от Паметника на Незнайния воин по ул. „Г. С. Раковски", бул. „Кн. Ал. Дондуков" до пл. „Княз Александър I" и обрат­но. Поетапно ще се осигурява движението на пътните превозни средства и колите на градския транспорт в зависимост от преминаването на блоковете.

Столичната дирекция на вътрешните работи ще осигури охрана на местата на официалните церемонии, постове за контрол и регулиране на движението на възловите кръстовища.