Жълт код за валежи и гръмотевични бури
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2015 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт код за валежи и гръмотевични бури

/КРОСС/Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ - БАН) обяви за днес жълт код за гръмотевична дейност и дъжд в областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Русе, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пловдив и Смолян. По данни и прогнози на НИМХ ще има превалявания и гръмотевици и временно усилване на вятъра. Възможни са локални градушки, а на отделни места количеството на валежа ще е около 25 л/кв.м. Времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните явления не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито.

Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от НИМХ. 

На много места днес ще има валежи и гръмотевична дейност. По-интензивни ще са явленията в следобедните часове, а по-значителни количества валеж ще има в Централна, до полунощ и в Източна България. На места там ще има и градушки. Сумарните количества ще са между 10 и 20 л/кв.м, локално до 25 - 30 л/кв.м. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В петък валежи са малко вероятни - сутринта на отделни места в Източна България все още е възможно да превалява, а след обяд на отделни места в планините отново се очакват краткотрайни валежи. След полунощ на 7 срещу 8 май са възможни по-съществени количества валеж в източните райони от страната - до 20 л/кв.м. През деня на 8 май - под 5 л/кв.м. В събота превалявания ще има на места в Западна България - количества на валежа ще са между 5 и 10 л/кв.м.

Водните количества на по-голяма част от наблюдаваните реки в страната са около праговете за високи води.

През изминалото денонощие нивата на реките са се изменяли в границите от + 12 до - 10см. Изключение прави река Тунджа при Елхово, където водното ниво се е понижило с - 21 см.

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Още преди обяд в западните райони, а около и след обяд и над останалата част от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Максималните температури ще са между 23° и 28°. Атмосферното налягане ще се повиши и ще бъде близко до средното за месеца.

Преди обяд над Черноморието ще е слънчево, но след обяд облачността ще се увеличи и ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Вятърът постепенно ще се ориентира от запад-северозапад и ще е до умерен. Максималните температури ще са между 19° и 24°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 13° - 16°.

Над планините ще се развива купесто-дъждовна облачност с валежи от дъжд и гръмотевици. По-интензивни ще са явленията през втората половина от деня, а по-значителни количества валеж ще има в Родопите. Ще е ветровито с умерен, по високите и открити части - до силен вятър от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 19°, на 2000 метра - около 13°.