Посланик Исаков връчи ордени и грамоти на ветерани от Великата отечествена война и партизанското движение
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Май 2015 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посланик Исаков връчи ордени и грамоти на ветерани от Великата отечествена война и партизанското движение

/КРОСС/ В навечерието на 70-годишнината от края на Втората световна война руският посланик у нас Юрий Исаков връчи на ветераните от Великата отечествена война и партизанското движение у нас юбилейни ордени и почетни грамоти от името на президента на Руската федерация Владимир Путин.

Сред наградените е 100-годишната Антонина Викторовна, както и Анжел Вагенщайн, ръководителят на Организацията на българските евреи „Шалом" Максим Бенвенисти, председателката на форума „Русия-България" Светлана Шаренкова и Станка Шопова.

Те получиха награди за обективната си оценка и за противодействие на опитите за фалшифициране на световната история от времето на Втората световна война.

Военното аташе на Русия у нас - полк. Виктор Авдеев, връчи част от високите воински отличия от името на руския министър на отбраната Сергей Шойгу.

„В редица страни в Европа и света се наблюдава отслабването на имунизацията срещу нацизма, а също едно лекомислено отношение спрямо опасността от плъзването към конфронтация", заяви посланик Юрий Исаков.

„Направеното от Нюрнбергския трибунал - имунизирането срещу възраждането на нацизма, чудовищната му роля в разпалването на Втората световна война и унищожението на милиони хора от най-различни националности, очевидно започва да отслабва. Позволяват се редица опити за фалшифициране на историята, неонацистки маршове, поставяне на палачите и техните жертви на една плоскост. Именно в това виждаме опит за възраждане на нацизма или най-малкото, за снизходително отношение към такива опити - вместо на тези опити да бъде даден истински отбой. Светът след войната стана многократно по-безопасен. Огромна е ролята на Червената армия, на многонационалното население на СССР, което изнесе на плещите си най-голямата тежест в тази война, загубвайки 27 милиона човешки живота за победата. Ние обаче не делим тази победа на своя или чужда, ние почитаме, помним и оценяваме приноса на нашите съюзници за победата, на всички онези, коитовоюваха срещу фашизма", посочва посланик Исаков в интервю за БГНЕС.

В същото време констатираве стремеж да се забравят уроците от Втората световна война, отбелязва той: „След нея Европа процъфтява вече 70 години, навярно това е най-продължителният период в нейната историята без големи войни. Сигурно няма да сгреша, ако кажа, че това е уникален период в европейската история. Един от уроците от Втората световна война стана разбирането и осмислянето, че такава трагедия не трябва да се повтаря. И това е може би главният урок. Такива чудовищни жертви просто са недопустими. Осъзнаването на това доведе до необходимостта от създаването на ООН, в основата на която стои стремежът възникващите световни проблеми да бъдат решавани с колективни усилия. А сега ние виждаме недооценяването на един императив - политическото решение на всички натрупващи се проблеми, едно много лекомислено отношение към опасността от плъзването на Европа и света към конфронтация. Струва ми се,че това е забравяне на уроците от Втората световна война".

В разговора е засегнат и въпросът за паметника на Съветската армия в София. „Това е паметник не на тоталитаризма и на някакъв режим, това е паметник на съветския войник-освободител, благодарение на който бе създадена Европа в днешния й вид - процъфтяваща, демократична, свободна, подчерта Юрий Исаков.

Алтернатива на тази перспектива щеще да бъде поробването на редица народи, далеч не само на руския, а на славянски и други, и превръщането им в „строителен материал" за един дяволски, безчовечен, социален, икономически, политически и геополитически експеримент. „Убеден съм, че преместването на паметника би било голяма и сериозна грешка, но не искам дори да разсъждавам на тази тема. Паметникът е намерил своето място, повечето софиянци се произнесоха по въпроса, включително и наскоро - преди около половин година имаше допитвания, които показаха, че сериозно мнозинство от жителите на града се застъпват за съхранението на паметника. Това наистина е грижовно отношение към историческата памет. Искам да кажа голямо „Благодаря!" на софиянци и на мнозинството българи, които грижливо с топлина се отнасят към паметниците на Втората световна война, към паметта за подвига на съветския войник, към паметта и на българския войник, който рамо до рамо се е сражавал с руските, съветски воински подразделения. В много градове виждаме колко грижливо се отнасят хората към тези паметници и почитат паметта на съветските войници. Зная, че за поддържането на паметниците понякога се дават и последните стотинки, последният лев".
В заключение руският посланик пожелава на всички българи „мирно небе и благополучие".