Заралии вече няма да имат проблеми с водата
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Май 2015 14:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заралии вече няма да имат проблеми с водата

Стара Загора /КРОСС/ Завършиха дейностите по реализацията на „Интегрирания воден проект за Стара Загора". Строителството е изпълнено в срок, съгласно изискванията в сключения договор, съобщиха по време на пресконференция днес ръководителят на проекта и зам.-кмет на общината Янчо Калоянов и Милена Димитрова - нач. отдел Инвестиции и управление на проекти. Обектите са с подписани документи и въведени в експлоатация. В момента се подават документите към Управляващия орган за верифициране и одобрения, стана ясно още днес.
С изпълнението на проекта завършва целият канализационен цикъл на Стара Загора и се решават напълно проблемите с водоснабдяването и канализацията на града. Около 27 км. канализационна мрежа е изградена, рехабилитирана и модернизирана, реконструирани са над 2 км. водоснабдителна мрежа в града и близкото село Богомилово. „Обновени са главни колектори и отливни канали в Стара Загора. Изградена е канализацията на кв. „Кольо Ганчев", както и водоснабдяването и канализацията на кв. „АПК", обясни инж. Калоянов.

Интегрираният воден проект за Стара Загора, финансиран по оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.", е на обща стойност 40, 4 млн. лв. Община Стара Загора получи от Министерството на околната среда и водите почетен знак и грамота за най-бързо преминал през оценка европейски проект.
Изразходваните средства за 2014 г. са верифицирани от Управляващия орган, извършеният одит от Изпълнителната агенция към Министерството на финансите е преминал успешно и без забележки, съобщи гл. финансист Цанка Ганева. Разполагаме с достатъчно средства, за успешното приключване на проекта и няма да натоварим бюджета на общината, каза тя.
Договорът за безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Околна среда е подписан на 01.06.2012 г. Изпълнител е Обединение „Воден проект за Стара Загора" като стойността на договора е 26 961 871,52 лева без ДДС.
Предстои да бъдат рехабилитирани голяма част от улиците в кв. „К.Ганчев", предвиден иса около 500 000 лв. за целта, съобщи зам.-кметът Янчо Калоянов. По думите му, ще се кандидатства по проект за цялостна рехабилитация на водопроводната и канализационната мрежа в старозагорския квартал „Самара"-3, а след това и за ромския кв. „Лозенец".