Дюните на Аркутино вече са извън резервата „Ропотамо-Беглик таш”
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Май 2015 21:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дюните на Аркутино вече са извън резервата „Ропотамо-Беглик таш”

/КРОСС/ Върховният административен съд извади територия от защитената местност на резерват „Ропотамо-Беглик таш" и така дюните на Аркутино се оказват извън резервата.

Извън защита вече са стотици декари от дюните и гората, били част от буферната зона на резервата. Постановлението на върховните магистрати отменя заповедта на екоминистъра за защитен статут.
„Тези дюни бяха част от тази заповед и с настоящето решение границата се променя, така че те остават извън защитената местност", обясни Детелина Иванова, експерт „Защитени територии" РИОСВ - Бургас.
Делата срещу защитения статут се водят от фирма „Аркутино". Справка в търговския регистър показва, че тя е офшорка, регистрирана на Кайманите.
„По времето на моя мандат няма заявени такива инвестиционни намерения. По спомен мога да цитирам, че в предходния мандат има заявени такива намерения, но от този момент нищо не е реализиран", каза за bTV кметът на Приморско Димитър Германов.
Фирмата има два имота - единият попада в община Приморско, другият - в община Созопол. Според върховните магистрати наличието и в двата на строежи от времето на соца прави терените негодни за защитени територии.
Бетонното чудовище, предвидено за детски лагер „Знаме на мира" е само на метри от плажа. Туристите оставали възмутени.
„Обясняваме, че това си е от времето от социалистическо време. Питат какво може да се направи", казва Кристиян Хранов, работник на плажа.
От Министерство на околната среда и водите ще обжалват решението на тричленния състав на ВАС.