Филм на БНТ представя непоказвани обредни ритуали за Герьовден
Секция: КУЛТУРА
14 Май 2015 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филм на БНТ представя непоказвани обредни ритуали за Герьовден

/КРОСС/ Непоказвани ритуални обреди за един от най-тачените български празници - Гергьовден ще видят зрителите на БНТ във филма „Рано рани Свети Георги". Тази събота (16 май) от 09:00 часа, националната медия ще излъчи филма на режисьора Явор Бобев, с участието на проф. Георг Краев, ансамбъл „Пазарджик" и ансамбъл „Света Варвара".

"Рано рани Свети Георги" е музикален разказ за древните корени на обичая, който е силно почитан в село Варвара, област Пазарджик. Традиционният ежегоден църковен събор „Гергьовден" на село Варвара, датира от периода след Освобожденито на България. За жителите на селото, пролетният празник е един от най-важните в обредния календар, защото Св. Георги е покровител на земеделието, овчарите, стадата и домашните животни. Този празник е възпят в песни и свързан с редица обредни практики - ритуални хора, освещаване на жервеното животно, литийно шествие и други.

В етно лентата на БНТ, зрителите ще чуят една от легендите за Св. Георги, разказана от проф. Георг Краев и ще видят за първи път изпълняването на ритуала „мамница". Според преданието този ден е един от най-подходящите дни в годината за т. нар. сваляне и издояване на месечината от мамниците (магьосниците), които уж я превръщат в крава и я издояват, придобивайки власт над млякото.