Педофили си менкат снимки и видео на малчуганите чрез форуми
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2015 07:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Педофили си менкат снимки и видео на малчуганите чрез форуми

София /КРОСС/ Над 200 снимки и видеоклипове на разголени деца, публикувани лекомислено от родителите им във „Фейсбук", попадат всяка година в порно-сайтове. Това сочи статистиката от получените и разследвани сигнали, постъпили в Националния център за безопасен интернет. От около общо 2000 сигнала, които стигат до центъра годишно, поне 10% са свързани с малчугани, които са заснети да си играят на плажа, докато са без бански, или са фотографирани, докато родителите им ги къпят.
След като майките и бащите правят фотосесиите, ги споделят във Фейсбук. Оттам т.нар. педофили крадат снимките на голите деца и започват да ги разменят с „колеги" в интернет.

Непопулярни

„Използват дискусионни форуми, които нямат нищо общо с порнографски материали и не са особено популярни", разказва Георги Апостолов. Престъпниците си разменят голите детски снимки, които са успели да откраднат от социалната мрежа, както и линкове към места в интернет с детско порно, където трябва да се публикуват. По този начин над 200 снимки и видеоклипове на разсъблечени българчета попадат всяка година в порно-сайтове по света.
За всеки сигнал в центъра за безопасен интернет започва разследване. Съберат ли се достатъчно данни, че случаят е реален, оттам го препращат към Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". По този начин от началото на година досега от ГДБОП са спрели четири сайта, в които са се споделяли голи снимки и клипове на малчугани от България, съобщи за „Телеграф" шефът на сектора за компютърни престъпления в дирекцията Явор Колев. Една от страниците в нета - MM Forum, не съществува от края на април след два сигнала, че чрез него се споделя детско порно. „Администраторите му нямат нищо общо и почти никога не са наясно какви неща се споделят в сайтовете им", твърди координаторът на Центъра за безопасен интернет.

Безнаказаност

По думите му хората, които извършват престъпленията, обаче много трудно могат да бъдат изправени пред съд и наказани. Причината е, че в България няма правна дефиниция в Наказателния кодекс за разпространението на детска порнография. „Педофилите знаят много добре това и се възползват. Дори да ги спипат, вероятността да им повдигнат обвинение е минимална, а ако все пак се случи - то е за притежание на порнографски материали", каза още Апостолов.