Магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и зимен достъп през Беклемето иска Ловеч
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Май 2015 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и зимен достъп през Беклемето иска Ловеч

/КРОСС/ Изграждане на магистрала "Хемус", язовир "Черни Осъм" и алтернативно трасе за целогодишно преминаване през прохода Беклемето са част от идеите, залегнали в предложенията на общините и областната администрация за периода 2016-2020 г. Общо 77 проектни предложения ще внесе областта в целенасочената инвестиционна програма в подкрепа развитието на Северозападна България, Родопите, Странджа, погранични, планински и полупланински слаборазвити райони. Това стана ясно след проведеното в четвъртък заседание на областния Съвет за развитие, ръководено от областния управител на Ловеч д-р Мадлена Бояджиева, пише вестник Народен глас.

Ето част от по-важните и интересните:

Предложението за проектиране и строителство за доизграждане на автомагистрала "Хемус" е внесено от община Летница и общини от област Ловеч и област Плевен. Сумата ще стане ясна след изработването на техническия проект. Отделно за автомагистрала "Хемус" в частта от Ябланица до Велико Търново областната администрация кандидатства за 890 млн. лв. за подобрен достъп по оста изток - запад.

Замисля се изграждане на алтернативно трасе за осигуряване на целогодишно преминаване през прохода Беклемето. Стойността му е 35 млн. лв. със срок до 2018 година по Оперативна програма "Региони в растеж". Това ще стане чрез изграждане и монтиране на съоръжения тип "Заслон" над пътя, които да спират снегонавяването и образуването на преспи върху пътното платно.

Ще има реконструкция на улична мрежа в Априлци на стойност 1 753 236 лв., както и ремонт на пътя от село Борима до гара Добродан в община Троян за 17 млн. лв.

Една стара идея от 80-те години на 20 век се възобновява - изграждането на язовир "Черни Осъм". Това е проект на областната администрация, като парите ще станат известни след изготвяне на техническия проект. Целта е подобряване водоснабдяването на Троян, Ловеч и Плевен, и прилежащите населени места.

Планира се преустройство и реконструкция на бившата казарма в Ловеч (12 млн. лв.), сградата на Младежки дом (3,5 млн. лв.), на дом "Преслав" и сградата на областна администрация. Рехабилитацията на зоопарка е за 20 млн. лв.

За преустройство и рехабилитация на Покрития мост са предвидени 1 000 000 лв. за периода 2016-2018 г. Иска се естетизиране на моста при запазване на възрожденския му облик, да се подобри с цел насърчаване на занаятчийската дейност, както и да се подобри енергийната ефективност на съоръжението през зимния период. Предвидено е преустройство на сградата на фондохранилището на художествената галерия в Ловеч.

На практика са постъпили предложения от общините Априлци, Летница, Луковит, Ловеч, Троян, Тетевен, Угърчин и Ябланица, от Областно пътно управление и Областна администрация.

След дискусия Областният съвет за развитие на област Ловеч одобри предложенията, като списъкът ще подлежи на актуализация.

В края на този месец започва процесът по стратегическо планиране на развитието на социалните услуги в област Ловеч за периода 2016-2020 г.

Със заповед на областния управител ще бъде сформиран Областен оперативен екип, който ще организира, координира и управлява процеса по разработване на документа. Подготвен е индикативният план за етапите на областното планиране 2016-2020, а всички общини трябва да определят представител на общината - общински координатор.

Предвижда се финализирането на общинските аналитични доклади и на областния доклад да приключи в края на август, а същинското стратегическо планиране да приключи в края на ноември т.г. Приемането на стратегията за развитие на социалните услуги в областта за 2016-2020 ще приключи в края на 2015 г., началото на 2016 г.