Проф. Димитър Иванов: Руският свят е огромен и силен
Секция: Интервюта
19 Май 2015 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Димитър Иванов: Руският свят е огромен и силен

/КРОСС/ Светът е многополюсен, разнообразен, днес се раждат другите полюси, за да се създаде световната нормалност, заяви председателят на редакционния съвет на в. Земя пред БНТ.

В интервю за Канал 1 на БНТ вчера дирек­торът на Инсти­тута по лидер­ство при Уни­БИТ и пред­се­да­тел на Редакци­он­ния съвет на ЗЕМЯ проф. Димитър Ива­нов комен­тира широк кръг от въпроси, свър­зани с отноше­ни­ята между Бълга­рия и Русия, на състо­я­ни­ето на поли­ти­че­ския живот и поли­ти­че­ския елит у нас. Пуб­ли­ку­ваме тек­ста на интер­вюто с незна­чи­телни съкращения:

- Вие бяхте човекът, който не пожела да седне до Едвин Суга­рев. Защо не искате да деба­ти­рате с него?

- Не че не съм поже­лал. Имам лични впе­чат­ле­ния от граж­дан­с­ките позиции на Едвин Суга­рев от близо 30 години. Уважа­вам него­вата субек­тивна чест­ност и жела­ни­ето му да бъде корек­тив на край­но­стите в поли­ти­че­ския, а и в кул­тур­ния живот. Той е инте­лек­туа­лец, следи и духов­ната сфера. Друг е въпро­сът, че поли­ти­ката като дей­ност е доста далеч в послед­ните години от духов­ната сфера и хора като Едвин Суга­рев изра­зя­ват изклю­чи­телно субек­тив­ните си възпри­я­тия и усещания.

- Но това не важи ли за всеки човек. Всеки има субек­тивно отноше­ние към нещата. Той ще каже, че и вие сте субек­ти­вен по темата Русия.

- Искам да кажа друго, че поли­ти­ката, осо­бено геопо­ли­ти­ката, меж­ду­на­род­ните отноше­ния, изис­кват доста солидна тео­ре­тична подго­товка, а и немалка прак­тика, лично уча­стие, за да можеш да раз­бе­реш проце­сите, които про­ти­чат, и да вземеш вяр­ното ста­но­вище. Още повече тя е динамична, променя се, както твър­дят англи­ча­ните: Няма вечни при­я­тели, има вечни инте­реси. В слу­чая опи­тите да се говори срещу Русия са най-​малкото недо­стойни. Дори и там, където Русия, защи­тавайки сво­ите геопо­ли­ти­че­ски инте­реси, накър­нява нечии инте­реси, дори и там, където Русия се отнася недо­статъчно уважи­телно спрямо Бълга­рия, недо­статъчно парт­ньор­ски, ние трябва да имаме пред­вид, че рус­кият свят е огромен свят, силен свят, свят със заслуги към раз­ви­ти­ето на големи човешки общ­но­сти - Юго­източна Европа, сла­вян­ския свят, източ­ното пра­во­сла­вие. Рус­ката кул­тура не почива на празно място. Ние не можем да отде­ляме Досто­ев­ски или Пуш­кин, Рахма­ни­нов от рус­кия народ.

- Но това, което каз­вате, са аргумен­тите на кри­тиците. Те каз­ват: „Този голям свят е голям агре­сор, той трябва да бъде поста­вен на мястото му."

- Не е вярно. Обръща се при­чин­но­след­стве­ната връзка нао­паки. Преди 25 години имаше два полюса - еди­ният се срути, другият победи и стана монопо­лист в света. Вклю­чи­телно и българ­ските инте­лек­ту­алци, и българ­ската поли­ти­ческа класа се запъти към Вашинг­тон. Започ­на­хме да гово­рим колко е хубаво там и какво светло бъдеще ни оча­ква. Сега светът не се връща към дву­по­люс­ния модел, но се раз­бра, че едно­по­люс­ният свят - англо­сак­сон­ският циви­ли­за­ци­о­нен модел, е неесте­ствено да съще­ствува сам. Светът е многопо­лю­сен, раз­но­об­ра­зен и сега, когато се раж­дат другите полюси, за да се съз­даде све­тов­ната нормал­ност, един­стве­ният полюс и него­вите при­върже­ници, вклю­чи­телно в Бълга­рия, вклю­чи­телно и Едвин Суга­рев, допус­кат греш­ката да защи­тават нещо, което вече е отишло в миналото.

- Нека вка­раме и българ­ската поли­тика в разго­вора. Имате ли няка­кво при­тес­не­ние, че тези, които гле­дат към Москва, са две пар­тии - БСП и „Атака".

- Коре­ните на гле­да­нето към Москва са много дъл­боки. Те са сто­летни. „Кат Русия няма втора тъй могъща на света" - кой го е написал?

- Пат­ри­ар­хът...

- Михаил Миков? Не. А Стефан Стам­бо­лов, изве­стен като русофоб, казва: „Ние всички искаме да пеем пес­ните на Иван Вазов за Русия, про­блемът е, че когато става дума за Бълга­рия, нашият девиз е: „Ръцете долу". Ние сме сами за себе си, народ със само­чув­ствие. Затова е обидно, когато се говори, че в Бълга­рия има слуги на Русия. Няма такова нещо. В исто­ри­че­ски план българ­ските наци­о­нални инте­реси за опре­де­лен период, вклю­чи­телно и в послед­ните 50 - 60години, съвпа­дат с тези на Русия. Поради това у нас все още има хора, които отчи­тат огром­ното зна­че­ние на Русия.

- С какво ви награди рус­кият премиер Дмит­рий Медведев?

- С държавна награда на Рус­ката феде­рация за чуж­де­странна медия, за жур­на­ли­стика. Става дума за изда­ва­ния от Свет­лана Шарен­кова, с моя помощ, вест­ник „Русия днес - Рос­сия сего­дня". И в пра­ви­тел­стве­ната грамота пише, че е за голям при­нос в про­паган­ди­ра­нето на рус­ката кул­тура и пис­ме­ност в България.

- Грешка ли е, че българ­ски държав­ник няма да отиде в Русия на 9 май? И българ­ското обще­ство доволно ли е, че Русия си полу­чава сега заслуженото?

- Тук не става въпрос за грешка, а за мало­кул­ту­рие. Не можеш да не оти­деш на 9 май, как­вото и отноше­ние да имаш към Русия. Искам да ви поправя с Едвин Суга­рев - побе­дата е на 9 май, защото по мос­ков­ско време е 1 часа, 9 май, а по европе­йско време е 23 часа. Тоест в Бер­лин е 8 май, а в Москва - 9 май. Това е огромна праз­ник над злото, смъртта, раз­ру­ше­ни­ето, и ние как­вото и да си мислим за Иля Муромец, който е отря­зал гла­вата на лошия змей, трябва да му отда­дем дължимото. В слу­чая това, което Едвин каза, че ако не бил вто­рият фронт, Съвет­ският съюз е нямало да победи - не е вярно. Ако не беше вто­рият фронт, тан­ко­вете на Жуков и Конев щяха да опрат в Атлан­ти­че­ския океан. И затова избър­заха с вто­рия фронт, за да спрат в центъра на Европа продължа­ва­нето на Чер­ве­ната армия на запад.

- Да, но фак­то­логи­ята продължава. Напри­мер Бер­лин - бившите съюз­ници са раз­де­лени от стена.

- Дели ги, защото НАТО преди 25 години беше на Бран­ден­бург­ската врата, а сега иска да опре на кремъл­ските стени. Кой се движи-​Западът на изток или Изто­кът на запад? Нека не обръщаме нещата. Москва не е агре­сор. По въпроса за Украйна и за Крим може да се направи справка. Във всеки един исто­ри­че­ски, лите­ра­ту­рен, кул­ту­рен реч­ник може да се види на кого при­над­лежат исто­ри­че­ски и кул­турно, ези­ково и религи­озно Крим и Източна Украйна. Това е част от рус­кия свят.

- Дово­лен ли сте от това, което каз­ват социо­ло­зите - хората нямат дове­рие на каби­нета „Бори­сов", но той е безалтернативен.

- В Уни­БИТ напра­вихме Инсти­тут за изслед­ване и раз­ви­тие на лидер­ството. Тези дни излезе пър­вият триме­се­чен бюле­тин за състо­я­ни­ето на елита и лиде­рите в Бълга­рия. Пра­ви­тел­ството и ГЕРБ са първи от мино­ри­тар­ните участ­ници, тъй като няма нито един, който да каже ето това е мажо­ри­тар­ният участ­ник в поли­ти­че­ското про­стран­ство. Но се полу­чава така, че към края на април ГЕРБ имат 2 пъти повече рейтинг от БСП, 3 пъти повече от ДПС и 4 пъти повече от Реформа­тор­ския блок. Добро или лошо, това е възмож­ното пра­ви­тел­ство в момента. Въпро­сът е, че трябва всички ние, вме­сто да продължа­ваме да кла­тим и без това неста­бил­ния стол на пра­ви­тел­ството, да се опит­ваме да му помогнем, да го огра­ни­ча­ваме, да го кориги­раме - да върви напред към важ­ните задачи. А те са реформа в соци­ал­ните сфери и пра­во­раз­да­ва­нето, както и борба с корупци­ята. Около 8 млрд. лв. се губят от НАП и Агенция „Мит­ници" всяка година.

- Нали те рабо­тят положи­телно сега?

- Има една управ­лен­ска лема, която гласи: „Реша­ва­нето на про­блема не може да се търси на нивото, на което е въз­ник­нал". Трябва да се търси на по-​горно ниво, трябва да се тър­сят други хора.

- Какво се случва в пар­тий­ното инже­нер­ство - осо­бено в лявото?

- Това не е инже­нер­ство, инже­нер­ство беше при Баре­ков. Кри­зата в лявото, т. е. в БСП под дав­ле­ние на послед­ните7 - 8 години управ­ле­ние на Ста­нишев и него­вата безпринцип­ност в поли­ти­че­с­ките коа­лиции, доведе дотам, че е оздра­ви­телно да въз­ник­нат няколко нови формации, които да при­тис­нат БСП, да й дадат възмож­ност да се осъзнае, че не е на пра­ви­лен път. Когато гово­рим, осо­бено за левицата, трябва да видим каква е идео­логи­ята. Напри­мер АБВ, към които се отна­сям с уваже­ние, ако искат да бъдат поли­ти­ческа пар­тия, трябва да наме­рят сво­ята ниша малко вдясно отБСП.

- Но те са си я наме­рили. Те са част от управ­ля­ващата коалиция.

- Това е друга сфера. Идео­логи­ята е едно, поли­ти­ката е друго. Много често виждаме сме­сване на поли­ти­че­ски идеи в едно правителство.

- Какво не ви харе­сва в Татяна Дончева?

- Напро­тив, тя ми е симпа­тична, но къде са й иде­ите. Ней­ната идео­логия е: „Не съм съгласна с теб, аз знам по-​добре от теб". Въпро­сът е да видим какво ще излезе нак­рая. Но ако тя се позици­о­нира в лявото про­стран­ство, това ще бъде оздра­ви­телно за левицата.

Интер­вюто е на БНТ