Сериозен спад на германския износ за Русия
Секция: ИКОНОМИКА
21 Май 2015 13:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сериозен спад на германския износ за Русия

/КРОСС/ Германският износ за Русия отчете сериозен спад от 18% през 2014 година, показват данните на Националния статистически институт на Германия (Destatis), цитиран от „Дойче веле".

Берлин е изнесъл за Русия през изминалата година продукция за 29 милиарда евро (32,2 милиарда долара). През 2013 година беше отчетено 6-процентно намаление.

Вносът от Русия е спаднал със 7% през 2014 година до 38 милиарда евро, което означава, че миналата година е отчетен най-високият германски търговски дефицит с Русия на годишна база.

Това е феномен за страна износителка като Германия, която по принцип изнася повече от партньорите си. Само Холандия и Норвегия успяха да постигнат положително салдо в стокообмена си с федералната република. Дисбалансът достигна 15 милиарда евро и 11 милиарда евро респективно през 2014 година в сравнение с 9 милиарда евро в случая с Русия.

Въпреки сериозния спад в германския износ през 2014 година, статистиката показва, че на дългосрочна основа търговските отношения между Русия и Германия показват, че германският износ се е учетворил в сравнение с търговския обмен през 2000 година.

Руският внос също се е увеличил през същия период. Москва остава най-важният енергиен партньор на Германия - 31% от газа и петрола е доставян от Русия.