Симеон Дянков: Шест съвета към Гърция
Секция: Коментари
21 Май 2015 14:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Симеон Дянков: Шест съвета към Гърция

/КРОСС/ Бившият вицепремиер и финансов министър на България Симеон Дянков публикува своето виждане за начина, по който Гърция може да пребори корупцията. Това се случи при участието му на 19 май в спешната икономическа среща на върха в Атина. Изказването му е публикувано на интернет страницата на Peterson Institute for International Economics, чийто сътрудник е Дянков. 

Като се опирам на опита си, като част от правителството на България, предложих шест начина, по които Гърция може да намали корупцията. Тези насоки са универсални и приложими към всяка икономика.

1. Да намали разпределителната роля на държавата. В момента гръцкото правителството разпределя 47% от брутния вътрешен продукт, докато в България това се случва с 34% от БВП.

2. Да се създаде електронен регистър за всички обществени поръчки, в който да се вписват и тези, които са ги спечелили, както и условията, при които е станало това. Голяма част от корупцията както на национално, така и на равнище общини се появява, когато се фаворизират компании при спечелването на такива търгове. Ние се опитахме да направим това в България, но се провалихме заради силно лобиране от заинтересувани групи.

3. Да се държат публични срещите, провеждани всеки ден, на висшите държавни служители и политически фигури. Скорошно медийно проучване в България разкри, че в разгара на банковата криза през миналата година представители както на банковия, така и на финансовия регулатор са имали неколкократни срещи с частен банкер, виновен за кризата.

4. Да се въведат годишни публични одити на общините и държавните компании. Голяма част от корупцията в страни като България и Гърция се случва чрез държавни компании или на общинско равнище. Друго медийно разследване за кметове с по няколко мандата в България разкри, че те притежават активи, които далеч надхвърлят доходите им.

5. Да се въведе задължителен период, в който да е забранено на висши правителствени служители и политици да работят в частния сектор или в регулаторни органи. Независимостта на регулаторите като централната банка ще са силно компрометирани, ако начело на тях бъде поставен политик. Това се случи в България два пъти за последните 20 години, което доведе до две банкови кризи.

6. Да се затегне контролът върху разкриването на доходите и имуществото на политиците както по време на техния мандат, така и след това. Декларирането трябва да обхваща също техните семейства. Трябва да се създадат извънсъдебни институции, които да анализират тези декларации и да разследват несъответствията в тях. През 2014 г. например подобна институция в България разкри, че заместник-председателят на Народното събрание е натрупал имущество, което надхвърля 15 пъти неговите доходи. Банковата сметка на сина му е използвана, за да се прехвърлят част от тези суми в чужбина.

Гърция може да въведе по-голямата част от тези мерки бързо и при ниски разходи.