Грузински архиерей: Основният проблем на Украйна е липсата на вярата
Секция: Православие
22 Май 2015 07:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Грузински архиерей: Основният проблем на Украйна е липсата на вярата

/КРОСС/ Архиереят на Грузинската православна църква митрополит Ахалкалакски и Кумурдойски Николай (Пачуашвили) в интервю за РИА новости нарече събитията в Украйна, като общочовешка трагедия.
Свещеникът изрази увереност, че основният проблем на съвременния свят, в това число и в Украйна е липсата на истинската религиозност.

„Това, което се случва днес в Украйна мога да нарека само с едно име - братоубийствена война. Ние също преживяхме и продължаваме да преживяваме нейната тежест, както на ниво междудържавни конфликти, политически процеси, така и на ниво общограждански и битови прояви. До ден днешен в обществото ни съществуват примери, когато членове на едно семейство с различни политически убеждения, с напрежение, недоверие и дори едва ли не с вражда се отнасят един към друг. За съжаление това е обща човешка беда. А най-големият проблем се състои в това, че при хората днес липсва вярата. Щеше да бъде правилно да се гледа на всичко случващо се от позицията на своето вероизповедание. Ако при нас православните имат християнска любов и бъдем уверени в своето вероизповедание, то всеки конфликт може да бъде потушен", отбеляза грузинският архиерей.

Отдалечаването от религията и каноническата вяра на свой ред, според митрополит Николай, поражда разни разцепления. И в Украйна, където днес действат три православни структури, само една от които - Украинската православна църква на Московската Патриаршия е призната от всички православни църкви в света и представлява ярък пример за това.
„Основният проблем е в нерелигиозността на голямо количество съвременни хора. Именно от това се пораждат разколи, като първата причина за тях е гордостта. Та нали спрямо тълкуванията на светите отци, в частност на Св. Игнати Брянчанинов - разколът и ереста по смисъла си са „грехове на ума".

И както на всеки грях съответства някакво вътрешно разположение, така на разкола и ереста съответства ожесточението на сърцето", подчерта свещенослужителят. Той изрази увереност, че за преодоляване на разкола е необходима борба не с разколници, а „за собствената си вяра" - да бъдем „по-православни".

„В Грузия постоянно се молят за православните християни в Украйна, подкрепят ги и с вълнение следят за съдбите на православните свещеници, на които се налага да изпълняват своя дълг и служба в толкова нелека ситуация. Още повече, че самата православна църква в Грузия преди време е преживяла нещо подобно", поясни митрополит Николай.