Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2015 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руси Чанев със „Златен век“: Човек не е сам на света, той е оплоден от общуването

/КРОСС/„Дано се върне времето на четенето, иначе няма спасение", въздъхна големият Георги Мишев на церемония в четвъртък в Министерството на културата. Той и Недялко Йорданов получиха в навечерието на 24 май най-високото държавно отличие, присъждано от висшето арт ведомство - огърлие „Златен век". Събитието бе в четвъртък на Сцена 17 на министерството, където освен Йорданов и Мишев, други осем личности се закичиха със звезда „Златен век", тридесет и трима - с копие на печата на Симеон Велики, а деветима - с грамота.

Отличените бяха много, немалко от тях обаче не направиха същото впечатление, каквото ни е оставило изкуството им - защото по стар български обичай десетки напуснаха събитието далеч преди неговия край, докато други съзидатели чакаха да обявят имената им, отбелязва "Площад Славейков".

„Идва най-хубавият български празник, най-обединяващият празник", заяви на откриването на събитието министърът на културата Вежди Рашидов. „Това е празник на културата, просветата, духовността. Това е празникът, който обхваща всички от нашето общество, празникът на езика, на който говорим, на писмеността, на която комуникираме, обичаме, мразим, казваме. Този език е много необходим, за да я има България и да има тя идентичност като нация, като държава", обясни Рашидов.

Поетът Недялко Йорданов, след като бе удостоен с огърлието „Златен век" и получи грамотата си, предпочете да не говори пред колегите си и гостите на церемонията. Вторият лауреат на отличието за тази година, писателят Георги Мишев, чиято книга „Матриархат" отскоро отново е на българския пазар, обаче сподели няколко думи.

„Няма много време за казване на дълги неща. Да си спомним само в букварите какво пишеше едно време, в първите ни букварчета, съветът на Петко Рачов Славейков към сина му - „Пенчо бре, чети". Ние забравихме този съвет май и нашите най-млади Пенчовци не са много по четенето. Дано се обърне колелото и да се върне това време, времето на четенето, иначе няма спасение", заяви Мишев.

„В изкуството са важни не материалните неща, а идеите и концепциите. По същия начин в наградите за изкуство, понеже не става дума за състезанието, са важни не материалните неща, а подкрепата, уважението и вниманието", каза художникът Иван Газдов, който получи звезда „Златен век", грамота и парична награда.

Това кратко изказване на проф. Газдов обаче странно кореспондира с излизащите от залата - както творците, така и много от журналистите не дочакаха последния поклон. Така и за традиционната почерпка след церемонията и за общата снимка не присъстваха и половината от отличените по-рано творци, интелектуалци и общественици.

Актьорът Руси Чанев, след като получи звездата си „Златен век", изнесе своеобразен благодарствен етюд:

„Човек не е сам на света, отделен, той е създаден, оплоден от останалите, с които е бил във връзка. Затова - благодарността е към всички тях. Човек не може да се забележи и определи, ако няма други. Умните хора на света казват, че мисията на човека е да внесе яснота на тази земя. Животът - хаотичен, мъглив и проблематичен, иска да бъде осветен, изяснен и подреден, за това се пее в песента „Напред, науката е слънце". Цялата работа на културата е интерпретация, изясняване, улеснение, тълкуване на живота. Културата, изкуството или науката, е коментар. Творението на културата подрежда хаоса на живота".

Кратко изказване за мисията на поетите направи Екатерина Йосифова.

„Смята се, че поезията е маргинално изкуство, но на нея хората инстинктивно са вярвали в течение на хилядолетия, смятали са поетите за пророци. Ако сега не ни смятат, ние сме си виновни. Но това е заложено в поезията и тя е не стихотворение с такава или инаква форма, а просто път - един от начините човек да е повече от себе си", обясни тя.

Сред носителите на звездите „Златен век" са още проф. Иван Ничев, композиторът Стефан Диомов, художникът Кеазим Исинов, Божидар Димитров. Със „Златен век" - печат на Симеон Велики, си тръгнаха художничката Анастасия Панайотова, писателите Ивайло Балабанов, Федя Филкова, Весела Люцканова, поетът Георги Константинов, актьорите Васил Стойчев, Иван Налбантов, Елена Райнова, музикантите Развигор Попов и Мими Иванова и др.

Сред хората с грамота и парична награда пък са малките Крисия, Хасан и Ибрахим, които не присъстваха на церемонията. Пианистите, оказа се, са в Ню Йорк за концерт в „Карнеги Хол". Майката на Крисия пък казала: „Нека един ден отиде на училище".