Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват по Северното Черноморие
Секция: Туризъм
22 Май 2015 08:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват по Северното Черноморие

/КРОСС/Плажовете на Св. св. Константин и Елена вече са готови да посрещат туристи. Във Варна летният сезон ще бъде открит на 24 май, а в Слънчев бряг - на 12 юни.

Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие.
Дори луксозните бази на първа линия са свили цените от 10 до 15% и все още имат вакантни стаи за топсезона заради очаквания масов бум на заявките last minute на ключови пазари като Русия и Украйна.
"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция. Така че дори на финала на сезона някои да отчетат леки ръстове на броя нощувки, приходите ще са значително по-малко", коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД, пред „Труд".

С пищно тържество, цветен базар и курбан дружеството откри официално летния сезон в едноименния и най-стар български морски курорт. Засега хотелите на холдинга отчитат само 3,3% по-малко заявки от същия период на миналото лято, тъй като опразнената от руснаците ниша е била почти запълнена от множество по-малки алтернативни пазари.
"След 10 години застой се връщат французите. Нови договори имаме с туроператори от Иран, Ливан, Кувейт, Израел, Белгия, а и поляците ще са повече. Който не е потърсил отрано алтернативни пазари, ще изкара инфарктно лято", прогнозира Запрянов.

На Златни пясъци цените на почивките също са понижени, потвърди председателят на Съюза на хотелиерите в курорта Георги Щерев.
"В различните обекти поевтиняването е различно, но най-общо варира от 10 до 20%. Въпреки това, въпреки ръстовете на някои други пазари и очакванията за масови заявки в последния момент, няма как да се компенсира отлива на пазар ОНД", категоричен бе Щерев.
Според него голяма част от хотелите в комплекса действително са вдигнали възрастовата летва за безплатен престой на дете. Преди година-две максимумът за тази екстра бе 11-12 г., а сега е 13-14 г., от което неминуемо се намаляват приходите.

На Слънчев бряг обаче отстъпките вече са само за оферти last minute. Те стигат до 25% от редовната цена на пакетите. Големите бонуси са били при ранните записвания, които вървяха до 30 април. При тях цените били с до 30% по-ниски, каза Елена Иванова, шеф на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.
Тя допълни, че в цял свят възрастта на децата, за които почивката излиза без пари, когато са с двамата си родители, е до 6 години. "В Турция също е така. В Слънчев бряг, както досега, максималната възраст за настаняване на дете безплатно е 12 г.", обясни Иванова. Летният сезон в Слънчев бряг ще бъде открит официално на 12 юни.