Вигенин: Изказванията на Митов за Лавров са опасни
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2015 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин: Изказванията на Митов за Лавров са опасни

/КРОСС/Изказванията на българския външен министър Даниел Митов по адрес на руския му колега Сергей Лавров са по-опасни от спекулациите на самия Лавров за подялба на Македония между България и Албания, смята Кристиан Вигенин.

Пред БНТ бившият външен министър и  евродепутат бе категоричен, че "трябва да се реагира по-спокойно и да не се издава раздразнение".

Лавров направи изявлението си за евентуална подялба на Македония в реч пред Съвета на федерацията. Митов реагира, като заяви, че намира внушенията за крайно безотговорни.

Вигенин нападна и премиера Бойко Борисов, като заяви, че е направил две грешки по отношение на Македония. Първата от тях е, че е посъветвал колегата си Никола Груевски да подаде оставка. Втората е изявлението му, че военните ни са на границата с бившата югорепублика.

Според бившия външен министър обаче опитите да се внушава, че в Македония има битка между САЩ и Русия, не е е правилна, а много повърхностна оценка на процесите. Нито пък може да се говори, че протестите там са предизвикани, за да се осуети проектът "Турски поток". Нещата в съседната ни страна тръгнали на зле много преди да е ясно, че ще има такъв проект.

В студиото бе и евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Той обясни новата вълна антибългарски настроения в Македония с факта, че там е много силна носталгията по Титова Югославия. А тогава политиката е била срещу нашата страна.

"Попитах Груевски от коя чужда служба според него са изтеклите записи. Той не пожела да отговори. Не отговори и на други въпроси, включително защо на митингите му е пълно със знамена на Сърбия и Русия. Не отговори и защо много македонски граждани искат страната им да влезе в НАТО и ЕС", каза Ковачев.