Политическата стъпка на спирането на военния транзит на НАТО в Афганистан
Секция: Русия
22 Май 2015 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Политическата стъпка на спирането на военния транзит на НАТО в Афганистан

/КРОСС/ Както се съобщава на сайта на НАТО, алиансът се обърна към Руската федерация с молбата да разреши наземния транзит на нелетални военни товари за Афганистан през пролетта на 2008 г. Две години по-късно Русия разреши транзита на военни товари също и от Афганистан.

През 2012 г. руското правителство одобри въздушния транзит на афгански товари на НАТО. В качеството си на пункт за преразпределяне и пренасочване на товарите бе избрано летището на волжския град Уляновск. Разполагането на „натовската база" в Уляновск предизвика широк обществен отзвук и протести на опозицията - както писаха някои медии тогава.

Значението на транзита през Русия нарасна на фона на трудностите с основния транзитен маршрут: от пакистанския град Карачи - на север, през територията на цялата страна, до Афганистан. Това трасе бе лошо контролирано от пакистанските сили за сигурност и колоните на техниката на НАТО често ставаха мишени на нападенията на въстаниците талибани.

Политическа стъпка

Експертите подчертават политическия характер на тази стъпка на руските власти. Според мнението на земестник-директора на Института за политически и военен анализ Александър Храмчихин „в това решение на Москва има повече политика", отколкото съображения, свързани с изтичането на срока на действието резолюцията на Съвета за сигурност.

Както отбелязва анализаторът, своята роля в това може да са изиграли няколко фактора. На първо място, с изтеглянето на основната част от международните сили рязко се съкрати обемът на транзита и Москва ще загуби не чак толкова много пари от отказа си да транспортира товарите на НАТО. На второ място, Русия не я устройва новата мисия на западните страни в Афганистан „Решителна подкрепа", тъй като тя не е оформена с решение на ООН. Анализаторът смята също, че постановлението на премиера може да бъде и „някакъв отговор" на Москва на санкциите.

В това, че решението на Москва да прекрати афганския транзит, има политическа основа, не се съмнява и Виктор Мураховски, военен експерт, главен редактор на списанието „Арсеналът на Отечеството".

Той смята, че това е отговор на действията на НАТО - алиансът миналата година едностранно прекрати всякакво сътрудничество по въпросите, свързани с Афганистан. Обяснявайки защо това решение, което анализаторът нарича „демонстративна крачка", е било взето именно сега, експертът отбелязва, че Руската федерация до последно се е надявала, че „ще има успех в синхронизацията на съвместната борба с тероризма" - с афганистанските талибани. „Оказа се, че НАТО стигнаха толкова далече, че не искат да сътрудничат дори в тази посока", заяви за „Руски дневник" военният експерт.

През 2014 г. от Афганистан бяха изтеглени основните сили на международната коалиция. В същото време в страната в рамките на вече новата мисия „Решителна подкрепа" остават повече от 12 500 военнослужещи (от тях основната маса - около 10 хиляди души - са военни от САЩ). С името на официалната им задача се назовават подготовката на афганските сили за сигурност и охраната на дипломатическите представителства, пише livenews.bg