„Написаното остава. Пиши Правилно!"
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Май 2015 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Написаното остава. Пиши Правилно!"

/КРОСС/По случай 24-и май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, Институтът за български език „Проф. Любомир Андрейчин" при Българската академия на науките ви кани да се присъедините към инициативата Написаното остава. Пиши Правилно!

На три места в центъра на София от 9 до 15 часа на 24 май ще имате възможност да направите кратка диктовка, така не само ще проверите знанията си по български правопис и пунктуация, а и за да засвидетелствате почитта си към българските учители, учени и университетски преподаватели, просветители и дейци на културата.

Трите места, на които може да проверите правописа си са: пред кино "Одеон" на пресечката на ул. "Граф Игнатиев" и бул. "Васил Левски"; на изхода на метростанция Сердика на пл. "Света Неделя": срещу Софийския университет пред Паметника на Съветската армия.

Млади учени от Института за български език ще помагат със съвети и ще поясняват най-често допусканите грешки. Ще имате възможност да обсъдите с тях някои правописни и пунктуационни правила, заложени в диктовката, тенденциите в развитието на българския език, както и възможностите на съвременните езикови технологии.

Всички участници ще получат стикери "Написаното остава. Пиши Правилно!", чието предназначение е да бъдат залепени на публични места върху табели или надписи, в които са допуснати правописни грешки. Най-успешно справилите се с диктовката ще получат и други награди.

Като партньор на инициативата се включва и Националното издателство „Аз Буки", което публикува подготвения от учените текст за диктовка и кани ученици от цялата страна да оценят чрез него знанията си.

Кампанията "Написаното остава. Пиши Правилно!" цели привличане на вниманието на най-широк кръг хора и институции, свързани с образованието - ученици, родители, законодатели, медии, експерти, учители, изследователи, университетски преподаватели, така ще се акцентира на грамотността като основна предпоставка за развитието на образованието и науката.