Коритаров: Лавров погъделичка националистическата ни гордост
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2015 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Коритаров: Лавров погъделичка националистическата ни гордост

/КРОСС/Русия в лицето на външния министър Сергей Лавров обвини България, че иска да превземе територията на Македония и да я раздели с Албания. На фона на това историкът Божидар Димитров коментира, че една ГМО държава, каквато е тя, рано или късно ще се разпадне, защото е изкуствено създадена. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че на границата на България е разположена военна сила. В същото време бившият председател на БСП Сергей Станишев подкрепи протеста на опозицията срещу управлението на Никола Груевски. 

"Сергей Лавров говори с езика на архаичните балкански национализми. Това му придава автентичност. С тези предположения се засягат едни интимни струни на стара националистическа мечта на Балканите, свързана с Македония, за подялба или разпад по нейните „основни" етнически съставки. С други думи Лавров назова нещо, което е гъделичкане на националистическата гордост на много българи и част от албанците", коментира в студиото на Нова телевизия журналистът Георги Коритаров.

"Македония ще се разпадне", на мнение е бившият депутат от БСП Страхил Ангелов. Според него Станишев не е успял да обоснове присъствието си в Македония.

"Ако има нещо, за което да се протестира от българска страна, това е грозната антибългарска пропаганда, която провежда Груевски вече 10 години", допълни Ангелов.

По думите на Коритаров парадокс е, че БСП подкрепя опозицията в Македония, а Русия - Груевски. По тази логика как БСП съвместява отношението си към Русия, попита журналистът.

"Сергей Лавров показва, че Русия познава много добре и официалното, и неофициалното политическо говорене на Балканите. Страната има много силна разузнавателна служба", коментира още Георги Коритаров.