Аржентинско танго на финала на Европейския музикален фестивал
Секция: КУЛТУРА
22 Май 2015 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аржентинско танго на финала на Европейския музикален фестивал

/КРОСС/Финалното събитие на „Европейски музикален фестивал" тази година ще потопи публиката в страстните ритми на аржентинското танго с уникален проект. На 5 юни от 19:30 ч. в столичната зала „България" за първи път у нас ще бъде представен концертът BELTANGO SYMPHONICO. В програмата са събрани аранжименти за квинтет и голям симфоничен оркестър на най-хубавите и популярни пиеси както от традиционното танго, така и от стила „Tango Nuevo". Проектът ще бъде представен от прочутия ансамбъл „Белтанго" от Сърбия, който ще свири отново за българските си почитатели 4 години след последната си изява у нас. Аранжиментите са направени специално за концерта от ръководителя на състава Александър Николич. Този път „Белтанго" ще си партнират с AGBU Sofia Chamber Orchestra под диригентството на Бедрос Папазян, а в шоуто ще участва и танцова двойка от Аржентина. Концертът се организира със съдействието на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган" - София. 

"Гордея се, че на света съществува ансамбъл като "Белтанго", който изпълнява музиката на моя баща така, както трябва. Бях искрено изненадан, когато видях и чух неговата музика да се свири със същото чувство в страна, толкова различна от нашата. Очевидно музиката на баща ми е универсална и "Белтанго" го доказват с чудесната си интерпретация." - Това са думи на Даниел Пиацола, син на големия аржентински композитор Астор Пиацола.

Ансамбъл „Белтанго" обединява виртуозни музиканти, събрани от общата си страст към ритъма на тангото. В ансамбъла участват Йован Богосавлиевич (цигулка), Ивана Николич (пиано/вокал), Богдан Пейич (ел. китара), Любинко Лазич (контрабас). Под ръководството на Александър Николич (бандонеон) те изграждат ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук. „Белтанго" е първият автентичен състав за танго на Балканския полуостров и един от най-известните в Европа. Квинтет „Белтанго" е гостувал многократно на най-големите международни танго фестивали по света: Берлин, Цюрих, Люцерн, Вупертал, Бон, Мюнстер, Лайпциг, Палермо & Марсала, Лозана, Олденбург, Будапеща, Неапол, Копенхаген, Aix Les Bains Tango Festival, Ровини, фестивала World of Tango - Тампере, Tango Camp - Швеция, както и престижния Световен фестивал на тангото в Буенос Айрес. От 2004 до 2013 г., заедно с Белградската танго асоциация, "Белтанго" са домакини на Международния фестивал на тангото в Белград.

Билетите за концерта BELTANGO SYMPHONICO на 5 юни са на цени от 15 до 40 лева и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус" в зала „България" и онлайн на TICKETSBG.com