Паралелен филмов конкурс в Кан връчи наградите си
Секция: Шоубизнес
22 Май 2015 12:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Паралелен филмов конкурс в Кан връчи наградите си

/КРОСС/Аржентинският режисьор Сантяго Митре бе отличен от критиците с награда за филма „Паулина". Решението бе обявено от журито на престижния конкурс „Седмица на критиката" който се провежда на френската Ривиера по едни и също време с филмовия фестивал в Кан.

Филмът на 35-годишния Митра е копродукция на Аржентина, Бразилия и Франция. Той е римейк на едноименния и добре известен филм на аржентинския режисьор Даниел Тинайре, излязъл на екран през далечната 1960 г.

Освен „Паулина" на Сантяго Митре, две награди на Седмицата на критиката в Кан, получи и друг представител на латиноамериканското кино - Сезар Аугусто Асеведо. Колумбийският режисьор бе отличен за „Откровение", а наградата на асоциацията на авторите на драма и композиторите във Франция за филма „Земя и сянка".

В програмата за късометражни филми, критици отличиха италианския режисьор Фулвио Ризуело, както и румънеца Андрей Кретулеску за „Рамона".

Конкурсът „Седмица на критиката" е създаден през 1962 г. от асоциацията на френските филмови критици, за да открие нови таланти сред младите режисьори. Той традиционно се провежда в дните на фестивала в Кан, но не е част от него и е независим.

Според условията в конкурса може да участва само първият или вторият филм на даден режисьор. По традиция в основната конкурсна програма са включени седем филма, които се показват в продължение на седмица.