Юнкер към Орбан: Здравейте, диктаторе! (видео)
Секция: Коментари
22 Май 2015 15:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер към Орбан: Здравейте, диктаторе! (видео)

/КРОСС/ „Диктаторът идва. Диктаторе!" - така председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посрещна унгарския премиер Виктор Орбан на срещата ЕС-„Източно партньорство" в Рига. Репортерите не успяха да чуят отговора на унгарския премиер.

По-късно говорителят на унгарския лидер Берталан Хавази каза, че Орбан отвърнал на Юнкер: „Привет, велики херцоже!", припомняйки, че родината на Юнкер е Великото херцогство Люксембург. Говорителят на Орбан добави, че от години унгарският премиер се обръща по този начин към Юнкер.

Председателят на Европейската комисия очевидно беше в отлично настроение и поздравяваше участниците с различни приятелски жестове. Юнкер изглежда предложил на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който се появи без вратовръзка, да му даде своята назаем, посочва АFP.

Откакто Орбан е начело на страната, Брюксел и Будапеща често кръстосват шпаги. Унгарският премиер неведнъж е вбесявал евроинституциите с коментари по някои от чувствителните теми. „Унгарците говорят направо за трудните неща. Ние не обичаме да го увъртаме. Ние сме откровени хора", каза той при посещението си в Европарламента по-рано тази седмица.

Пореден повод за напрежение между Брюксел и Будапеща даде идеята на Еврокомисията за квоти на имигрантските потоци. Орбан предупреди, че страната му няма да я приеме. ЕС ще вземе окончателно решение по въпроса на Срещата на върха идния месец.