МВнР иска обяснение от Москва заради Македония
Секция: ПОЛИТИКА
22 Май 2015 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВнР иска обяснение от Москва заради Македония

/КРОСС/ На 21 май заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов е поканил на среща в МВнР временно управляващия посолството на Руската федерация в София Александър Шапел (посланик Исаков е извън страната), съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

От руската страна са били поискани разяснения във връзка с изказването на министъра на външните работи Сергей Лавров пред Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация и споменаването на България в контекста на сценарии за дестабилизация на Македония.

Пред руската страна е била представена подробно българската позиция в подкрепа на териториалната цялост и суверенитета на Република Македония и е било подчертано, че внушения от какъвто и да било характер за участие на България в сценарии за дестабилизация на Република Македония са категорично неприемливи за българската страна.

Руският представител е подчертал, че в изказването си министър Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Македония. Изказването не е визирало официалната българска позиция, а идеи, тиражирани в медийното пространство, включително българското.

Българската страна е приела това разяснение. В същото време е било посочено, че в официалното изказване на руския външен министър това разграничение не е било направено, което е породило необходимостта от категорична българска реакция. Стабилността на Западните Балкани е от първостепенно значение за нашата национална сигурност и не можем да си позволим каквато и да било двусмисленост по този въпрос.

Българската страна е подчертала също, че кризата в Република Македония има политически характер и не трябва да се допускат внушения за нейното прерастване в етнически конфликт.

Двете страни са се съгласили, че политическата криза в Република Македония следва да бъде преодоляна във възможно най-кратък срок и са изложили различни виждания за механизмите, които могат да бъдат приложени за постигането на тази цел.