Защо МВнР не трябва да приема обяснението от руското посолство
Секция: Интервюта
22 Май 2015 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо МВнР не трябва да приема обяснението от руското посолство

/КРОСС/ „Лавров не е имал предвид участие на български официални лица в разговори, свързани с подялба на Mакедония" - това е тезата, застъпена от руския втори по ранг дипломат при срещата му в българското външно министерство.

Приемам, че в подобни казуси българската страна няма нужда от излишно нагнетяване на напрежението, но...има правила и те задължително трябва да се спазват.

Изказването на министър Лавров, в което той визира именно България, а не отделно неофициално лице, не е изказване на редови депутат от Госдумата (примерно Жириновски), представител на руската православна църква или НПО (примерно Дугин), а на министър на външните работи, т.е. на първото лице на руската дипломация. Министър Лавров по дефиниция и още повече от трибуната на Държавната дума не се изказва по повод събития или твърдения от неформален характер. Той визира официална България, поради което тезата на руския дипломат е несъстоятелна като минимум, най-малкото защото никога и никъде не е имало изказване на българско официално лице в подкрепа на тезата, която Лавров разви. Идеята, че руският министър е избрал да коментира частни изказвания, е преднамерена манипулация, защото правило в дипломацията е, че официални лица коментират официални политики. За другото се правят задължителни уточнения.

Тъй като бившият министър Вигенин си позволи да отправи критики към министър Митов, нека поясня - българският външен министър - при това всеки, не само конкретно заемащият сега пост - има не само правото, но и задължението да реагира. Снишаването в този случай е недопустимо, дори забранено. Отсъствието на реакция, вън от съмнение, ще се изтълкува като мълчаливо съгласие с непредвидими негативни последствия за страната, т.е. ще се възприеме, че позицията на Димитров е позиция на страната. Лавров вдигна летвата, и този въпрос не в двустранното поле, а българската реакция се следи от нашите съседи, в Европа и от съюзниците.

В този смисъл казаното от руския дипломат в София не може и не трябва да удовлетворява българската страна. Уточнението, направено от руския дипломат, трябва да дойде от самия Лавров, който е първоизточникът. Именно за това трябва да се настоява. Може да бъде направено и в телефонен разговор или по друг начин, но трябва да се направи.

Иначе излиза, че на високо равнище си правим провокации, а ги опровергаваме на чиновническо.

 

Илиян Василев - посланик на България в Русия (2000-2006 г.). Основател и почетен председател на Българския икономически форум и на Икономическия форум за Югоизточна Европа. Член на УС на Българската асоциация за външна политика. От 2007 до 2011 г. е председател на Делойт България. Заместник-председател на българския Реформ Юнион Клуб. Инициатор и координатор на Софийското бизнес училище. Управляващ партньор на консултантската компания по анализи на проектни и стратегически рискове Innovative Energy Solutions.