Финална права на преговорите между Гърция и Русия за „Турски поток”
Секция: СВЯТ
22 Май 2015 19:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финална права на преговорите между Гърция и Русия за „Турски поток”

/КРОСС/ Преговорите на Гърция с Русия по проекта „Турски поток" са в заключителната си фаза, обяви гръцкият енергиен министър Панайотис Лафазанис.

„Pапочнахме преговорите, без да питаме нашите трансатлантически съюзници, чиито позиции са ни известни и изразяват само техните интереси. Ние обаче се ръководим от своите национални интереси", изтъкна министърът.

„Когато бъде постигнато споразумение, Гърция ще се превърне в голям енергиен възел, което ще донесе съществени бюджетни предимства и ще намали цената на природния газ за страната", каза още той.
Панайотис Лафазанис спомена за противодействието срещу проекта от страна на „европейски и атлантически кръгове". „Ние приехме за сведение тяхното мнение, но нашето отношение към тръбопровода се определя не от тяхната позиция, а от нашите национални интереси", посочи министърът.

„Газпром" и турската компания Botas подписаха на 1 декември 2014 г. меморандум за разбирателство по строителството на морската част от газопроводното трасе от Русия към Турция. Неговата мощност ще бъде 63 млрд. куб. м газ, от които до 47 млрд. куб. м ще бъдат доставени в новия газов хъб на турско-гръцката граница.