Русия амнистира укрити капитали
Секция: Русия
23 Май 2015 17:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия амнистира укрити капитали

/КРОСС/ Руската Държавна дума разгледа окончателно, на трето четене, закона за амнистия на капиталите. Основната цел е да се овладее масовото им изтичане от страната, предаде БНР.

Законът предвижда пълно освобождаване от наказателна отговорност при данъчни нарушения, ако физическите лица доброволно обявят своите капитали и активи в чужбина. Кампанията по узаконяването на активите започва от 1 юли и приключва в края на годината, като обхваща сделките, извършени до 1 януари 2015 г. Всеки, който иска да легализира задграничните си активи, ще трябва да попълни данъчна декларация, в която да посочи притежаваните от него имоти, транспортни средства, акции и банкови сметки. Заявителите не са длъжни при това да разкриват произхода и структурата на своите активи в чужбина. Деклараторите няма да бъдат подложени на наказателно или административно преследване и от тях няма се изискват невнесени данъци. Това ще важи само за посоченото в декларацията, която след подаването няма да може да се допълва. Информацията в документа ще се смята за данъчна тайна. Еднократната амнистия на капиталите беше предложена в края на миналата година от Владимир Путин. „Всички разбираме, че пари могат да се печелят по различни начини. Но съм убеден, че трябва окончателно да обърнем офшорната страница в историята на нашата страна", заяви руският президент. Сред аргументите на вносителите е, че според международните договорености след две години всички банки, дори и в офшорните зони, ще бъдат задължени да предават информация на националните данъчни власти за сметките. „Законът засяга само тези, които са допуснали някакви данъчни или валутни нарушения. Но не и за престъпници, за мафията, за пари, спечелени от търговия с наркотици или оръжие.

Естествено, тези престъпления и парите, които се препират в резултат на тези престъпления, не попадат в обсега на закона за легализиране на капиталите. Но тези, които по някаква причина са превеждали пари, заработени от нормална търговска дейност, но са допускали нарушения на данъчното и валутното законодателство, имат възможност днес да декларират своето имущество и капитали и така да получат амнистия за извършените по-рано правонарушения", поясни първият зам.-председател на Държавната дума Александър Жуков, цитиран от Първи канал.

Междувременно вчера в Думата бяха разгледани на първо четене и промени в данъчния кодекс във връзка със закона за амнистията.