Иво Христов: Лавров говори на САЩ през главата на балканските народи, а ние го приемаме като послание към нас
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2015 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иво Христов: Лавров говори на САЩ през главата на балканските народи, а ние го приемаме като послание към нас

/КРОСС/В случая с Македония Лавров Констатира констатира една очевидност.

Какво може да стане с Македония? (Тя е блокираща пешка по пътя на „Турски поток"). Има няколко варианта. Или властта се сменя, за да не мине от там газопроводът. Или избухва конфликт и тогава страната се разделя. Тя може да бъде разделена единствено между Албания и България, тъй като Гърция няма да взема своята част, няма да си тури таралеж в гащите, нито пък Сърбия има географски тази възможност.

Това каза в ефира на ТВ7 журналистът Иво Христов.

На реплика на водещия, че това не е реалистичен сценарий, той попита: „А защо да не е реалистичен?!" и напомни разпада на бивша Югославия, „който бе оркестриран точно по същия начин и Косово бе отделено след американски бомбардировки - не български, не руски, а американски, и бе създадена фалшивата държава Босна и Херцеговина".

А дали в България и в Албания има такива тежнения, за подялба на Македония, Иво Христов коментира: Има не малко гласове, които искат, които биха желали да видят Македония приобщена към България. Това не е официална позиция на българската държава, факт. Но Лавров в случая говори на САЩ, те си говорят през главата на балканските народи, а ние го приемаме като послание към нас и дори се намират наивници, които ръкопляскат на външния министър, който заема някакви героични пози и пише някакви отговори.

Косово е държава, създадена от САЩ след американски бомбардировки. На площада на Косово стои паметник на Бил Клинтън. Там се намира най-голямата военна база в региона. И това е държава изцяло на външна финансова издръжка. И някой ни убеждава сега, че група въоръжени албанци работят за Никола Груевски.

Ние отказваме да забележим основният фактор на нестабилност в региона, заяви Иво Христов.

Всъщност сме впримчени в една изключително опасна геополитическа игра, на която ние лично ръкопляскахме в Украйна, а тя вече е пред нашата врата и скоро може да засмучи и нас, заяви Иво Христов.

Трябва да сме много предпазливи и внимателни с бързия ентусиазъм и с демоните на миналото, тъй като копнежът по обединение на Голяма България е нещо, с което всички сме израснали и сме закърмени, каза от своя страна социалният антрополог Харалан Александров.

В този смисъл, разхлабването на рационалната рамка, която ни удържа, прави посягането към ирационалното много лесен, подчерта той.

Всичко е възможно, смята Александров. Усещането за непоклатимост, за дадености, които не подлежат на предоговаряне, каквито са националните граници, нещо, на което всички разчитахме с включването ни в такива общности като ЕС и НАТО, очевидно също е поставено на преразглеждане, каза той.

Социалният антрополог препоръча „разумен разговор" с Македония и да се опитаме да поемем колкото е възможно по-голяма част от отговорността и върху авторството на процесите, които се случват с нас, с нашите общности и с нашата територия, да спрем да мислим за себе си като жертва на нечии планове.