България, Турция и Гърция с контактен център на „Капитан Андреево"
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2015 15:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България, Турция и Гърция с контактен център на  „Капитан Андреево"

София /КРОСС/ Контактен център на граничния пункт "Капитан Андреево" ще подпомага борбата с незаконната имиграция и контрабандата. Той ще бъде изграден по силата на тристранно споразумение между България, Гърция и Турция, което беше подписано днес в Министерски съвет от министрите на вътрешните работи на трите страни - Румяна Бъчварова, Йоанис Панусис и Себахатин Йозтюрк. Споразумението регламентира полицейско и митническо сътрудничество между държавите.
Българският вътрешен министър Румяна Бъчварова заяви, че подготовката на това споразумение е започнала още през 2011-та година, а сътрудничеството между трите страни е важно за справяне с нелегалната имиграция, организираната престъпност и тероризма.
„С днешното споразумение България може да каже, че има такива центрове с всички свои съседи. Доколкото знам това е първият такъв център за Турция и по принцип първият тристранен на Балканите", заяви МВР шефът.
„Всяка една от нашите държави се сблъсква с едни и същи глобални проблеми - миргацията, организираната престъпност, тероризма. Тези глобални предизвикателства не можем да решим без да си сътрудничим и в конкретен план без активно да обменяме информация", каза още тя.
Вътрешният министър на Турция Себахатин Йозтюрк посочи, че до момента страната му е приела над 2 милиона нелегални имигранти и е изхарчила над 5.5 милиарда долара за овладяване на бежанската вълна.