На 12 юни подписваме за интерконектора с Гърция
Секция: ИКОНОМИКА
26 Май 2015 15:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На 12 юни подписваме  за интерконектора с Гърция

София /КРОСС/ На 12 юни се очаква да бъде подписано окончателното инвестиционно решение за изграждането на интерконекторната връзка България - Гърция, която да осигури доставки на газ за страната ни от Каспийския регион. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция, посветена на енергийната стратегия за Европа и разнообразяването на доставките:
Гласуван е бюджет на проекта за интерконектор с Гърция, което ще даде възможност да започне изкупуването на земи, а през юни предстои финална стъпка преди стартирането на проекта - вземането на окончателно инвестиционно решение, каза Петкова.
До март 2016 трябва да започне и самото строителство на интерконектора, а до 2018 той трябва да бъде факт. С изграждането на този интерконектор ще имаме възможност да диверсифицираме както маршрута, така и източника, тъй като ще може да получаваме газ от Каспийския регион, посочи министърът.
По отношение на връзката с Румъния Петкова изрази надежда, че до края на 2015 г. тя бъде завършена.
По интерконектора с Турция сме представили на нашите партньори предпроектно проучване, каквото в момента очакваме и от тях.
Искам да ви уверя, че, изпълним ли тези проекти, България на практика ще се превърне в един незаобиколим фактор на европейската газова карта. България наистина ще стане изключително важен фактор на газовата карта на Европа. Затова ние трябва да впрегнем всичките си сили и средства, за да можем да осъществим тези проекти, заяви енергийният министър.