Илеус – чревна непроходимост
Секция: Здраве
26 Май 2015 17:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илеус – чревна непроходимост

/КРОСС/ Илеус е тежко заболяване на храносмилателната система и представлява остра чревна непроходимост. Ето какви са симптомите, причините и лечението на заболяването илеус.

Симптоми на заболяването илеус

При илеус на тънките черва болката е коликообразна от лека до нетърпимо силна (състояние, познато като илеусен писък). Характерни са още гадене, повръщане, метеоризъм и газове.

При илеус на дебелото черво един от първите симптоми е подуване на корема, болката е тъпа, обхващаща целия корем, появяват се гадене и повръщане, наблюдава се и спиране отделянето на газове и изпражнения, поради което чревната непроходимост често бива бъркана със запек.

Често чревната непроходимост е съпътствана и от перитонит, бактериална инфекция, загуба на течности и т.н.

Какви са причините за чревната непроходимост?

Заболяването може да бъде резултат от запушване, срастване, усукване на червата, инвагинация (навлизане на черво в черво), образуване на възли, наличие на глисти, хернии, тумори, жлъчни камъни и други чужди тела, вродени дефекти при развитието на храносмилателната система, мускулна атрофия на червата, външно притискане на коремната област (при удар и друг вид физическа травма) или вътрешно притискане на червата от заболели органи, прекомерно физическо натоварване, оперативна намеса в коремната област и последвали сраствания, задържане на урина.

Нездравословното хранене и консумирането на твърде тежки и твърди храни, както и спазването на диети и гладуването също могат да стоят в основата на появата на илеус.

Лечение на илеус

Необходимо е рентгеново изследване с бариева каша, за да се провери проходимостта на червата. След поставяне на диагноза илеус лечението на чревната непроходимост се изразява в тежка и продължителна хирургическа интервенция, след която е необходимо да се спазва специален хранителен режим, пише rozali.com.