Париж и Берлин кроят Европа на две скорости
Секция: СВЯТ
27 Май 2015 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Париж и Берлин кроят Европа на две скорости

/КРОСС/ Меркел и Оланд попариха надеждите на Лондон за промени в договорите на ЕС Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са сключили споразумение за по-тясна политическа интеграция на страните от Eврозоната, разкри вестник Le Monde. Според изданието двамата си стиснали ръцете на срещата в Рига преди седмица, а предложението им ще бъде представено на Европейския съвет на 25 юни.

Френско-немският проект предвижда създаването на „отделни политически структури на валутния съюз в рамките на Европейския парламент", както и „по-сериозно представителство на 19-те страни от Eврозоната в международните финансови институции".

Подобна идея на практика сбъдва притесненията на държавите извън Eврозоната и означава Европа на две скорости, коментира специализираното издание Euractiv.

Двете водещи държави в съюза се обединяват около необходимостта за задълбочаване на интеграцията на Eврозоната -„фискална, икономическа и социална". Те обаче се обявяват категорично против промяна на съществуващите европейски договори - директен удар по амбициите на британския премиер Дейвид Камерън за предоговаряне на условията за членство на кралството в ЕС.

Именно с подобна мисия лидерът на торите от вчера е на обиколка в големите столици на Стария континент, която беше предшествана от разговори на четири очи в Лондон между него и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. „Британският народ не е щастлив със статуквото", обяви след срещата Камерън, който е обещал референдум за излизане от ЕС до края на 2017 година.