Делото за двореца "Ситняково" тръгва на втора инстанция
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Май 2015 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Делото за двореца "Ситняково" тръгва на втора инстанция

София /КРОСС/ На 28 май Софийският апелативен съд ще разгледа в открито заседание едно от делата за т.нар. "царски имоти", по което Държавата чрез Министерство на регионалното развитие и благоустройството претендира собствеността на двореца "Ситняково". Това съобщиха от адвокатска къща „Савова & с-ие" - защитници на държавата в спора.
Ситняково е сред петте имота, за връщането на които държавата заведе дела през 2011 г. Ответници са Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок.
През ноември м.г. столичният окръжен съд излезе с категорично решение: резиденцията никога не е била частна собственост на бившите царе и техните наследници. Преди това Сакскобургготски бе загубил на първа инстанция споровете за „Царска Бистрица" и „Саръгьол". Без решение са още делата за „Врана" и 16 500 дка рилски гори.
Очаква се в четвъртък апелативният съд да приключи процеса на едно заседание, съобщиха от адвокатската къща „Савова & с-ие".
Комплексът „Ситняково" е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. сградата е дадена за безвъзмездно ползване на писателския съюз. През 2003 г. е върната на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.