В. Симеонов: Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2015 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В. Симеонов: Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем

/КРОСС/ГЕРБ няма да променя Изборният кодекс и ГЕРБ няма да бъде вносител на подобни проблеми в него, каза пред журналисти в НС вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов след среща с ръководството на Патриотичния фронт, от където поставиха седем условия за подкрепа на кабинета. Една от точките бе именно промени в Изборния кодекс. 

В момента всяка една промяна на Изборният кодекс, направена от която и да е политическа сила, ще доведе до политически безсмислен дебат в българския парламент, смята Цветанов. 

Според него ГЕРБ знаят, че трябва да се направят промени в Изборния кодекс, но три месеца преди старта на предизборна кампания веднага ще започнат спекулации за това как ГЕРБ или мнозинството в парламента иска да направи промяна точно в 12 без 15.

Цветанов посочи, че въпросите по темата за Изборен кодекс трябва да бъдат отправяни към Мая Манолова от „БСП лява България", защото в момента има приет изборен кодекс от 42-ро НС под вещото й ръководство.
„За всички дефекти и дефицити, които се констатират, трябва да се отправят въпросите към нея", обясни той.

Ако ГЕРБ не промени Изборния кодекс, няма да се разберем с управляващите. Изборният кодекс е камъкът, който може да обърне всичко, категоричен бе тази сутрин съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той отново настоя зка вдигане на прага за преференциално гласуване на 50%, защото иначе в малките общини хора ще могат да излизат на челни позиции с минимален брой гласове.

Диалогът върви, работата не върви, коментира в интервю за БНТ Симеонов по повод на вчерашния ултиматум, който постави на ГЕРБ със заканата, че ПФ ще оттегли подкрепата си за управлението.

Симеонов уточни, че за 7 месеца управление още нищо не е свършено и наблегна на борбата с битовата престъпност. "Хората пъшкат, страдат и реват", обясни Симеонов по повод на събитията в Гърмен, за които обвини бившия кмет Ахмед Башев. Той заяви, че ако не се вземат спешни мерки, последствията могат да се видят във всяко друго място в България.

Вчера Цветан Цветанов заяви, че в рамките на предстоящата седмица ГЕРБ ще подготви становище по всички тези точки.