Внесоха проект с правила за избора на нов управител на БНБ
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2015 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внесоха проект с правила за избора на нов управител на БНБ

/КРОСС/Депутати от БСП, Патриотичния фронт, "Атака" и БДЦ внесоха в деловодството на парламента проектоправила за избор на управител на БНБ.

Емил Димитров обясни какви са те: Човекът трябва да отговаря на условията, които се искат за възможност да участва в избор за управител на БНБ. В 14-дневен срок да подаде документи, да заяви пред комисията концепция, да получи време, в което да може да защити своята концепция, да представи своя екип и да ни убеди, че той е по-добрият кандидат от останалите. Смятам, че това е нормална процедура, която е прилагана с години за всички останали постове, които се избират от Народното събрание. Не виждам защо сега трябва да бъде прескочена. Или трябва първо да се провеждат някакви негласни, неформални, задкулисни разговори и едва тогава бързо да се претупа процедурата, защото времето е напреднало.

Депутатът от Атака Николай Александров обясни защо са необходими правила и как според тях се действа в момента: Правилата са - кога ще имате свободна дата да ви доведем един човек да се запознаете. Той ще е нашата номинация за шеф на БНБ. Това звучи безумно, но това е нашата реалност. Искаш стабилна банкова система, искаш стабилна Централна банка - правиш всичко прозрачно и публично, за да може да има действително доверие. А не "дайте да го доведем да го видите, ако го харесате на външен вид - защо пък да не вземете да го подкрепите". И накрая да кажат - дайте да се съберем, един голям консенсус да си спретнем всичките.