Московски: Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2015 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Московски: Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура

/КРОСС/ Полагаме максимални усилия да изградим конкурентна пътна и жп инфраструктура по трансевропейските транспортни коридори. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, по време на пускането в експлоатация на Лот 2 на автомагистрала „Марица".
Министър Ивайло Московски заяви, че средствата предоставени от Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г. за строителството на Лот 2 са над 146 млн. лв. и след пускането на тази част от АМ „Марица" трафикът в този участък ще се увеличи с около 13%. Лот 1 „Оризово - Димитровград" е с дължина 31 км и се очаква да бъде завършен през октомври тази година, когато в експлоатация ще бъде въведена цялата магистрала, допълни той.
„При стъпването ми в длъжност заварих голямо забавяне в изпълнението на всички проекти, финансирани по Оперативна програма „Транспорт", заяви министър Ивайло Московски. Полагаме максимални усилия да бъдат наваксани закъсненията и програмният период да завърши успешно, уточни той.
Днес, заедно с премиера Бойко Борисов проверихме проекта за модернизация на жп линията Пловдив - Свиленград, посетихме жп гара Димитровград и недоизграденият жп надлез в района на водната кула в града, който е на стойност 7.5 млн. лв., допълни министърът. Той обяви, че проектът е в напреднала фаза на готовност и скоро ще бъде приключен. Очаквам с изграждането на пътната и жп инфраструктура да се създадат предпоставки за развитието на бизнеса и икономиката, каза още министър Ивайло Московски.
По-рано днес министър Ивайло Московски заедно с премиера Бойко Борисов присъстваха на откриването на завода за автомобилни уплътнения в Стара Загора, инвестиция на стойност 20 млн. лв.
Проектът „Изграждане на АМ „Марица" лот 1 и лот 2" е на стойност 390 млн. лв., осигурени от Оперативна програма „Транспорт" 2007 - 2013 г. Част от новата отсечка на АМ "Марица" е пътен възел „Димитровград", който е най-големият в Южна България, тип „пълна детелина". При него се осъществява пресичането на две нива на автомагистралата с международния път Е-85 Димитровград - Хасково. На 34-километровия участък има изградени още над 25 съоръжения, по-големите от които са пътните възли Симеоновград и Тополовград и моста над р. Харманлийска.