Балканските страни задълбочават военното сътрудничество
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2015 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Балканските страни задълбочават военното сътрудничество

/КРОСС/ По време на двудневната годишна конференция на началниците на отбраната от Балканските страни, която се проведе от 26 до 28 май в Будва, Черна гора, беше приета съвместна декларация, в която военните ръководители изразяват своята твърда решимост за задълбочаване на военното сътрудничество и проучване на възможностите за нови инициативи в духа на Интелигентна отбрана, Обединяване и споделяне и Инициативата за обединени сили.
Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и неговите колеги от Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора дискутираха геополитическата ситуация на Балканите и възможностите за провеждането на бъдещи съвместни учения. Те обсъдиха и подготовката на планираното „Balkan Bridges", което ще се проведе в София през ноември тази година.
Като успешни инициативи на конференцията през последната година бяха отчетени съвместното учение CJSE "EAGLE", организирано в Анкара през 2014 г. и двата форума, посветени на командването и информационния мениджмънт, които бяха проведени в Сараево и Букурещ.
Почетни гости на годишната конференция бяха заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, командващият на Съюзното командване на Силите на НАТО в Неапол адмирал Марк Фергюсън и началниците на отбраната на Хърватия и Словения. Следващото, десето издание на форума ще се проведе в Турция през 2016 г.