Съмнения в търг за лекарства за 48,6 млн. лв.
Секция: Здраве
28 Май 2015 21:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съмнения в търг за лекарства за 48,6 млн. лв.

София /КРОСС/ Специализираната болница по онкология в София е обявила обществена поръчка за лекарства за една година напред за 48,6 млн. лв. без ДДС. А през 2014-а за всички болнични грижи и за онкомедикаменти НЗОК е платила на лечебното заведение 22,4 млн. лв., т. е. 2 пъти по-малко (конкретно за онколекарства са преведени 10,8 млн. лв. от посочената сума). Това алармираха „Труд" пациентски организации, притеснени от стойността на търга на фона на сигналите за злоупотреби в сектора.
Според справка в Агенцията за обществени поръчки обявлението е направено на 3 април т.г., а на 14 май са отворени офертите на фирмите. Освен за онкомедикаменти търгът е и за други класове препарати като антибиотици и упойки, т.е. за всички медикаменти, нужни в работата на болницата.
Според справка на НЗОК за „Труд" преминалите пациенти по клинични пътеки в лечебното заведение през 2013-а са 3557, през 2014-а - 3553, а от началото на годината - 1167. Броят на болните, на които са извършени клинични процедури, е 1717 за 2013-а, 1584 - през 2014-а и 455 от началото на 2015-а. Данните сочат, че липсва два или три пъти ръст на лекуваните, който да налага да се поръчват по няколко пъти повече медикаменти.
Запазва се и нивото на финансирането от НЗОК. През 2013-а за болничната помощ и онколекарствата публичният фонд е превел на заведението 20,9 млн. лв., 22,4 млн. лв. за 2014-а, а от началото на тази - 5,8 млн. лв. Т.е. и по този показател няма аномалии.
„Всички началници на клиники и отделения в болницата са заявили нужните им медикаменти на базата на предходни години. Тъй като не можем да предвидим точното им количество, какви болни от кои градове и с какви диагнози ще пристигнат, като национална онкология сме заявили различни видове препарати. Това не означава, че ще ги купим и нищо не ни задължава да дадем 48,6 млн. лв. за тях", обясни пред „Труд" директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Той добави, че ако при тях пристигне болен, чийто препарат не е заявен, трябва да го купят на пазарни цени, а не на тези на НЗОК, което е нарушение. „Затова в търга залагаме повече от нужните препарати, и то на цените на НЗОК, за да сме подготвени за всеки болен. Това е вид застраховане, гарантиране на достъп до резерв от медикаменти", каза още д-р Ангелов. Той потвърди, че по същата поръчка през м.г. са купени медикаменти за 12 млн. лв., независимо че тя е била за до над 30 млн. лева.
„Ако в годината на поръчката падне патентът на някои от поръчаните оригинални медикаменти и те се заменят от генерици, болницата ще продължи да плаща високата цена на патентния препарат. А това води до излишни разходи", контрираха пациенти. „Така е, затова ще следим подписаните договори за медикаментите", коментира пред „Труд" зам. здравният министър д-р Бойко Пенков. Той заяви, че с въвеждането на е-борса за лекарства подобни съмнения ще отпаднат, ще има прозрачност и всичките над 220 дистрибутори ще виждат какво поръчват болниците у нас. А те ще могат да купуват по най-ниската заявена от дистрибутора цена.