Кадиев: Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш
Секция: ПОЛИТИКА
28 Май 2015 21:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кадиев: Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш

София /КРОСС/ Битката с ДПС трябва да е с модела "Кой" по посока на борбата с корупцията и премахването на корпоративните интереси в политиката. Тя не трябва да бъде на терена на отнемане на права или чрез прилагане на унизителни механизми, какъвто пример е глобата на председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на майчин език в размер на 681 лева. Това, което трябва да се направи, е да се дават повече права на малцинствата и да се изискват повече отговорности от тях. Децата от тези общности трябва да учат до 8 клас и след това да участват в пазара на труда, което да ги интегрира. Това каза за БНР депутатът от левицата Георги Кадиев във връзка със законопроекта, който внесе за промени в Изборния кодекс, с който да се разреши агитацията на чужд език. Какви са причините той да остане неразбран дори от неговите съпартийци, Кадиев обясни:
Две са причините. Едната е чисто процедурна - начинът, по който се внесе - че не беше поискано мнението на групата, но аз го направих съвсем умишлено, тъй като знам, че въпросът е изключително тежък и не исках да натоварвам групата с вземане на решение по този въпрос. Това не е нито лява, нито дясна политика. Това е политика на човешки права и всеки депутат има глава на раменете си и може сам да вземе решение.
Втората причина беше по-съществена, а именно към сегашния чл. 181, ал. 2 на Изборния кодекс, който казва: "Агитация се води на български език", да се прибави текст - "При водене на агитация на чужд език да се осигурява едновременен и точен превод". Това дава възможност да се води агитация и на език, различен от българския. Това не се отнася само за турски език, както всички мислят. Има често участници чужденци в политически кампании, които няма как да ги накараме да говорим на български език. Но аз разбирам, че основният проблем е турският език и не бягам от тази тематика.
Кадиев беше категоричен, че поводът той да внесе това "контрапредложение" е законопроектът на Патриотичния фронт от 8-и април тази година за затвор при агитация на майчин език и допълни:
Съвременният патриотизъм не означава да забраняваш. Законът по начина, по който е направен в момента, е като Закона за тютюнопушенето - никой не го спазва. Абсурдно е да се мисли, че Лютви Местан ще отиде в турско село в Кърджали и ще говори на български, а някой ще превежда на турски.
По-правилно е да разрешим повече свободи, но да поставим пред тези политически партии повече изисквания към електората, който те считат, че защитават, т.е. малцинствата. Ние сега подаряваме кауза на ДПС - каузата на защитата на майчиния им език, което е много силна кауза. По този начин ние капсулираме малцинствата около една политическа партия, въпреки че много от тях са недоволни и от ДПС, но щом така се поставят нещата, те си казват - те са единствените, които защитават нашите права и свободи.