Лидерът на опозицията в Македония пристига в България по покана на БСП
Секция: ПОЛИТИКА
29 Май 2015 08:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лидерът на опозицията в Македония пристига в България по покана на БСП

/КРОСС/ Председателят на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония пристига днес на еднодневно посещение в България. Това е първата визита на Зоран Заев в страните от региона, която има за цел да се информира съседите на Македония за политическата криза в Скопие. Заев идва у нас по покана на БСП, но ще има срещи и с представители на управляващите.

Началото на следващата седмица, според лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония Зоран Заев, ще бъде много важна за политическата развръзка на събитията в съседна Македония: „Очакваме, че с посредничеството на комисаря Хан може да бъдат намерени решения за излизане от политическата криза в Македония. Ако това не се случи, по логиката на нещата, идва възможността за създаването на специален пратеник на ЕС за Македония, които трябва да бъде гарант за хода на този процес. И заради това искаме първо да дадем шанс на политическия диалог, които трябва да започне в началото на следващата седмица в Скопие".

Според Заев България много пъти е показала, че е голям приятел на Македония: „България е голям приятел на Македония и това тя го е показвала много пъти досега, като започнете от признаването на независимостта ни, та до сега. Знам, че България, като член на ЕС, мисли доброто на Македония, независимо, дали става въпрос за ЕП или в ЕК. Каквото и да предлага България, винаги е правилно и така се прави от страна на приятел, и за приятел. Това което аз знам е, че България иска Македония да е член на ЕС и НАТО и затова страната ви иска да ни помогне, а не като на опозиция или на управляващи, а просто, като на голям приятел на Македония".

Зоран Заев разсея политическите слухове, че настоящият премиер на Македония, Никола Груевски, търси вариант да остане и в предлаганото от опозицията преходно правителство в югозападната ни съседка: „Личното ми убеждение, е че премиера няма и да иска да остане на поста си в такова преходно правителство, защото не е и съвестно да се постъпи по този начин".