Спасителна идея: две седмици между първия и втория тур на местните избори
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2015 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спасителна идея: две седмици между първия и втория тур на местните избори

София /КРОСС/ Възможно е вторият тур на изборите за кметове да е две седмици след първия. Идеята е лансирана от печари, които в четвъртък са обсъждали сложната ситуация с печатането на бюлетини.
32 милиона перфорирани и номерирани бюлетини, подредени в кочани, трябва се отпечатат за местните избори, сочат последни сметки на експерти.
Шокиращата бройка не е окончателна, но е получена на база бройката за първи тур на изборите за кметове и съветници - 18 милиона. Към тях се прибавят веднъж 7 милиона за балотаж на различни места и още 7 милиона за референдума, който ще се проведе с кметския вот. Преди дни се оказа, че правилата, заложени в избирателния кодекс "Мая" - по името на соцдепутатката създателка, правят производството на невижданото количество бюлетини почти невъзможно.
Една от идеите на спешната среща при Цецка Цачева е била да се купи нова техника, за да може повече печатници да се включат в процеса на прошнуроване, номериране и поставяне в кочани на тези 32 млн. бюлетини. Ако това последно решение се приеме успешното минаване на първия тур е гарантирано. По-сериозният проблеми бил вторият тур, тъй като времето от една седмица не е достатъчно за отпечатването на всички бюлетини на достигналите до втория тур кандидат кметове и общински съветници.
Както е известно според избирателения кодекс на Мая Манолова вот ще има и в селата с над 100 жители, което силно увеличи броя на избирателните секции и гласоподавателите.
Затова печатарите дали нова идея срокът между първия и втория тур да е 2 седмици, а не една. Полша е една от европейските държави, която на последните избори е въвела този срок. След професионалната среща на печатарите, в която участвал и директорът на печатницата на БНБ, посочена в избирателния кодекс като основен производител на бюлетините, те са дали идеята на политиците. Сега се обсъжда неофициално дали удължаването на срока може да стане без да се правят промени в избирателния кодекс, пише "24 часа".