Две оставки след скандалния репортаж за акушерската жестокост в Тетевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Май 2015 20:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Две оставки след скандалния репортаж за акушерската жестокост в Тетевен

/КРОСС/ Двамата лекари от родилното отделение в болницата в Тетевен - д-р Нина Байчева и д-р Михаил Миков са подали молби за напускане, след разкритията за смъртта на новородено. Има реална опасност отделението да бъде закрито заради липса на доктори.
Районната здравна инспекция в Ловеч е била уведомена за смъртта на бебето от управителя на Тетевенската болница, съобщи директорът на службата д-р Цветолюба Генкова:
При което ние разпоредихме да съберат цялата документация, всичко по случая, за да можем да го представим в министерството. Утежнено раждане, ненапредващо по правилата на медицината, в резултат на което лекарката се опитва с щипки да извади бебето. След като не успява, прави цезарово сечение. Тогава вече изважда бебето, но то е било в тежко състояние на асфикция, т.е. не диша.
Бебето е родено на 22 април и няколко часа по-късно е било откарано в Плевенската болница. Два дни по-късно е починало . Доктор Генкова допълни, че надетето е направена аутопсия, която е изпратена на Агенция "Медицински одит":
Епикризата от отделението в Плевен като диагноза беше: "Детето е починало от травма по време на раждането".
Едва след приключването на проверката, ще стане ясно дали е имало лекарска грешка. От прокуратурата в Ловеч съобщиха, че при тях не е подаван сигнал за смъртта на новороденото, съобщи БНР.