Бизнес климатът в България се подобрява
Секция: ИКОНОМИКА
30 Май 2015 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бизнес климатът в България се подобрява

София /КРОСС/ Има достатъчно сигнали, че може да излезем от дефлацията, което би се отразило положително на икономиката. Има ясна тенденция за подобряване на бизнес климата и положителни очаквания за развитието на всички сектори от икономиката. Оптимизмът се засилва и от предварителните ни данни за бюджетния баланс. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов.
Световната икономика постепенно се възстановява, по-ниските цени на петрола са в подкрепа на икономическия растеж, въпреки това възстановяването остава неравномерно, посочи той. Високите нива на публичен дълг в много страни, младежката безработица и застаряващото население са част от причините за бавното възстановяване, смята министърът.
Горанов посочи, че бизнес климатът в България се подобрява, налице са положителни очаквания за развитие във всички сектори на икономиката, особено в промишлеността и строителството. Данните за БВП за първото тримесечие на годината са доказателство за повишената икономическа активност, добави той.
Финансовият министър бе категоричен, че няма никакви рискове пред българските банки, в т.ч и пред тези с гръцко участие, заради ситуацията в южната ни съседка. Той подчерта, че това, което ще се коментира на предстоящата среща на фонда и Световната банка е свързано с гръцката държава, а не с гръцките банки.