Откриха уникална изложба за Горнооряховския суджук
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Май 2015 16:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха уникална изложба за Горнооряховския суджук

Горна Оряховица /КРОСС/ Единствената в България експозиция „Горнооряховски суджук" отвори врати днес в Историческия музей. Негово бивше фондохранилище вече разказва историята на този деликатес - запазена марка на града редом с божура и Камъка.
За откриването се събраха десетки горнооряховчани, които приветстваха инициативата да бъде отдадено подобаващо уважение на местната месна гордост, дала своя принос в българската и европейската култури. Експозицията проследява развитието в производството на суджук от самото начало - тръгва от най-ранните легенди, за да стигне до усилията на Община Горна Оряховица и съвременни производители за популяризирането му.
Горнооряховският суджук е носител на първото българско географско указание, припомни директорът на Музея Пламен Мадемов. Той благодари на ръководството на Община Горна Оряховица за помощта, с която помещението е ремонтирано и оборудвано, и на фирмите, обединени в Сдружение „Раховец 2007". Именно „Р.А.-03-БОБИ" ООД, „Родопа - Горна Оряховица - 96" ЕООД и ЕТ „СТЕФМАРК - Стефан Марков" извоюваха правото да бъдат единствените производители в Европа на уникалния деликатес.

С помощта на фирмите от „Раховец - 2007" в обновеното помещение са изложени запазени инструменти и машини, свързани с продукцията на популярния колбас. Акцент в експозицията е и мащабен триизмерен стенопис, който в съчетание със старинните производствени съоръжения дава възможност на всеки посетител да се потопи в атмосферата на старите суджукарски работилници. Трите фирми изпълниха обещанието си и за днешното откриване осигуриха дегустация на горнооряховски суджук. Преди да го опитат обаче, гостите имаха възможност да видят на място как се е пълнил навремето суджукът. Възстановката бе реализирана в партньорство с великотърновския Клуб „Традиция", пресъздал в двора на Музея възрожденска атмосфера.
Лентата на новата експозиция прерязаха народният представител инж. Клавдия Ганчева, кметът инж. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и директорът на Историческия музей Пламен Мадемов. За да могат повече жители и гости на Горна Оряховица да видят резултата от най-новия проект на Историческия музей, той ще работи и през летните месеци.