Казусът с агитацията на майчин език стигна до ЕК
Секция: ПОЛИТИКА
30 Май 2015 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Казусът с агитацията на майчин език стигна до ЕК

/КРОСС/ Вицепрезидентът на ЕК Франс Цимерман трябва да отговори на запитване на 50 евродепутати във връзка с българския казус за агитацията на майчин език.
Представителят на ДПС в Европейския парламент Неджми Али заяви, че запитването е отправено по инициатива на групата на АЛДЕ, подписано е от 50 евродепутати начело с лидера Ги Верхофстадт. "Представители на над 20 страни членки на ЕС подкрепиха този акт, те са членове и на интер-групата за малцинствата и малцинствените езици, и са от различни политически сили в ЕП. ЕК трябва да отговори дали подкрепя използването на друг език освен официалния в България по време на предизборни кампании, както и дали се толерира ползването на английския език, а се отхвърля турският", посочи Али след откриването на депутатската приемна в Кърджали. Българският закон забранява ползването на други езици, освен официалния, не може да има такава избирателност, допълни той. Запитан каква стойност и приложение ще има отговорът на Цимерман, той подчерта, че становището на вицепрезидента на ЕК ще има силата на доказателствен мататериал, а ЕСПЧ вече има решение по подобен казус. Повод за писмото е серията от глоби, наложени на лидера на ДПС Лютви Местан и последвалите жалби в съда заради това, че на предизборни митинги в смесените райони е говорил и на турски език. Ние сме на 100% убедени, че ще спечелим делото по жалбата на Лютви Местан в ЕСПЧ, категоричен бе Неджми Али. АЛДЕ е сред авторите на проекта за интер-групата за малцинствата и малцинствените езици в рамките на ЕП със 75 членове, сформирана е и група за развитие на планинските и полупланинските райони, която ще изработи стратегия за създаването на отделно перо в бюджета на ЕС за допълнителното им финансиране, подчерта Али.
"България сътвори прецедент - наложи се лидер на партия да слезе от трибуната и да влезе в съдебната зала. Такъв проблем не може да не намери решение в една европейска държава, а подобни въпроси сигурно ще възникват още. Затова в новия офис ще се съберем на специална дискусия по казуса с майчиния език с участието на ръководството на партията, регионалните депутати и представителите ни в ЕП", заяви областният лидер на ДПС Бахри Юмер. Той призова и журналистите да се обръщат за съдействие в случай, че са под натиск. Юмер уточни, че новият офис няма да е приемна само на евродепутата от Кърджали, но и на регионалните избраници в българския парламент. "Кърджали винаги е бил барометър на обществените нагласи не само за региона, но и за страната. Неведнъж съм казвал, че новини се произвеждат в София и в Кърджали. Най-болезнените теми се поставят именно в Кърджали, където партийната структура на ДПС работи в много усилени темпове и се провеждат реални политики", намекна за "бастиона" на ДПС евродепутатът. Той припомни, че кметовете на всичките 7 общини в региона са от ДПС. "За съжаление, една от партиите в управляващата коалиция се опитва да криминализира даже общуването на майчин език. Това не вярвам да има развитие, но самият факт, че има такава инициатива и няма реакции от системните партии, говори за проблем", коментира Неджми Али, цитиран от БГНЕС.