"Атака" предлага първа точка в дневния ред на НС утре - разваляне на концесиите за златодобив у нас
Секция: ПОЛИТИКА
02 Юни 2015 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Атака" предлага първа точка в дневния ред на НС утре - разваляне на концесиите за златодобив у нас

/КРОСС/ПП "Атака" предлага първа точка в дневния ред на НС в сряда да бъде проекторешението за разваляне на всички концесии за златодобив у нас. Това заяви Волен Сидеров в авторското си предаване „Неделник". Сидеров припомни, че проекторешението „отлежава" в деловодството на парламента още от октомври миналата година. Сега по силата на правилника то трябва автоматично да бъде включено в дневния ред в т. нар. „ден на опозицията".

Надявам се проектът ни да бъде обсъден и гласуван, тогава ще стане ясно кои депутати са съгласни ограбването на България от чуждите концесионери да продължава, обясни Сидеров. Ще огласим имената им, категоричен бе той.
В решението парламентът възлага на правителството да предприеме необходимите мерки за прекратяване на действащите концесионни договори за добив на злато, редки и ценни метали. Настоява се кабинентът да подготви стратегия за развитието на отрасъла и да предложи нова законова и подзаконова нормативна уредба.
Сидеров припомни, че само печалбите на „Дънди Прешъс" от добив на злато възлизат на над 7 милиарда лева, докато фирмата е внесла в бюджета едва 70 млн. лева като концесионна такса.
Никой не може да каже кои са собствениците на концесионните фирми, които работят в бранша, нито съществува какъвто и да е контрол по отношение на добитите количества злато, ценни и редки метали, посочват вносителите от АТАКА.
Неясни са постъпленията в държавната хазна от данъци, такси и други задължения на концесионерите, свързани с изискванията на българските закони. Целият отрасъл се намира в сферата на сивата икономика и за това няма и каквото и да е съмнение, пише в мотивите на проекта за решение.
Националистите допълват, че фирмите - концесионери работят при пълна непрозрачност, при условията на тежки и системни нарушения на екологичното и трудово законодателство, извършват технологични операции при добива, които застрашават околната среда. Това са изключително тежки нарушения от страна на концесионерите и тези нарушения са достатъчно основание за прекратяването им.