Учени откриха гени за ранното раждане
Секция: Наука
04 Юни 2015 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Учени откриха гени за ранното раждане

/КРОСС/ Генетиците откриха структура на ДНК, която предопределя кога една жена е готова да има деца и по този начин изчислиха колко деца е възможно да има определена жена, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

През втората половина на 20-ти век жените по света започнаха да отлагат майчинството за по-късен етап от живота си. Въпреки че гените играят важна роля в този процес, широките социални промени, увеличаването на заетостта на нежния пол и ефективните начини за контрацепция оказват голям ефект върху момента на зачеване на първото дете, се казва в изследването, публикувано в списание PLoS One.

Водещият автор на проучването Феликс Тропф от университета в Грьонинген, Холандия, и колегите му успели да открият гените, които подтикват някои жени да имат деца по-рано. Те успели дори да определят броя на децата, които една жена е готова да има.

В експеримента участвали 7000 млади майки от Холандия и Великобритания. Както се оказа, устройството на някои гени, както и наличието на определени мутации в тях, е статистически свързано с това кога жената ражда първото си дете и колко деца има в семейството въобще.

С други думи, структурата на тези гени е достатъчно силна, за да се определи кога жената ще има деца и какво потомство ще отгледа.

Интересното е, че жените, които раждат по-рано, имат повече деца в сравнение с жените, които раждат първото си бебе между 28 и 30 години.

Съществуването на това явление, както казват учените, показва, че сред жените все още действа естественият подбор. Момичета, които имат деца по-рано, оставят повече наследници и по този начин имат по-добър шанс да запазят тези гени.

Ние не виждаме този ефект и всъщност чувстваме обратната тенденция. Това се дължи на факта, че социалните и екологичните фактори измъчват днешните момичета, като ги карат да отлагат продължаването на вида в най-спокойните си години, заключават учените.